Karriär

Alibaba-grundaren: 12 timmars arbetsdag är ”en välsignelse”

Foto: Top Photo
Foto: Top Photo

Anställda gör uppror mot de långa arbetstiderna på kinesiska teknikföretag. Men Alibabas grundare Jack Ma försvarar företagets så kallade 996-policy - som innebär arbetsveckor på över 60 timmar.

Publicerad

Arbetstiderna på kinesiska teknikföretag har varit ett kontroversiellt ämne. Många storbolag, däribland e-handelsjätten Alibaba, använder sig av så kallade 996-scheman.

Namnet kommer från att de anställda jobbar från nio på morgonen till nio på kvällen sex dagar i veckan, men har kommit att bli mer eller mindre synonymt med företag som systematiskt tvingar anställda att jobba övertid.

Men nu kommer en stark motreaktion. I slutet av mars startade uppropet 996 ICU, som betyder ungefär ”om du jobbar 996 hamnar på till slut på akuten”. Aktivisterna bakom initiativet menar att arbetstiderna strider mot kinesisk lag som säger att en anställd inte får jobba mer än 44 timmar i veckan i snitt.

På programmerarnätverket Github har 996 ICU publicerat en över 150 punkter lång lista över teknikföretag som de anser har för långa arbetsdagar eller kräver övertid av sina anställda. Internationella jättar som Alibaba, Huawei, Tencent och Vivo har pekats ut.

Men vissa av företagen försvarar sina hårda arbetstider. I helgen gick Alibabas grundare och vd Jack Ma ut och försvarade, ja, rentav lovordade, 996.

”Personligen tycker jag att det är en stor välsignelse att kunna jobba 996”, skriver Jack Ma i ett inlägg på det sociala nätverket Wechat rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

”I den här världen vill alla bli framgångsrika, ha ett bra liv och få respekt”, fortsätter Jack Ma. ”Men låt mig ställa en fråga, om du inte investerar mer tid och energi än andra, hur kan du då nå den framgång du vill ha?”.