Abba-Björn: KTH - must be funny...

2009-03-12 14:39  
Vinnarna är, från vänster i bakre raden: Björn Ulvaeus, Palle Lundberg, Marie Hallander Larsson, Christina Franzén. Främre raden, fr v: Jeanette Sveros, Veronica Hedenros och Angelica Björkbom.

ABBA-Björn avslöjar sin hemliga yrkesdröm: civilingenjör på KTH. Men musiken kom emellan. För den fick han hederspris på årets Kompetensgala.

Kompetensgalan 2009 bjöd på flera överraskningar. En var Stora hederspriset, som gick till Björn Ulvaeus och Benny Andersson för att de ”gjort svensk musik till en veritabel exportsuccé”.

Det var nära att det aldrig hade blivit något ABBA. När Björn Ulvaeus gick i gymnasiet och fick studievägledning studerade han vilka löner de olika yrkesval kunde tänkas inbringa. Han upptäckte att det fanns en slutlön noterad på alla yrken. Utom på civilingenjör, där var det bara ett streck.

– The sky is the limit, alltså! De höga lönerna lockade, jag tänkte plugga på KTH. Så jag hade kunnat stå här i en helt annan egenskap, sa Björn Ulvaeus igår på Grand Hôtel i Stockholm, när han tog emot Stora hederspriset, som för övrigt telekomgurun Östen Mäkitalo fick förra året.

Kompetensgalan arrangerades av tidningen Chef, chefsorganisation Ledarna, träningsföretaget SATS, Stockholm stad, Sveriges HR Förening och Talentum HR. Christina Sarand, vd på Talentum HR, delade ut priset för Årets human resource-chef till Marie Hallander Larsson. Hon är personaldirektör på Posten och har genomfört ett framgångsrikt utvecklings- och förändringsarbete.

Posten fick också träningsföretaget SATS pris för hälsobefrämjande ledarskap. Angelica Björkbom, hälsochef på Posten har i nära samarbete med Marie Hallander Larsson fått ned en hög sjukfrånvaro, vilket har gjort Posten till en förebild för andra organisationer.

Tidningen Chef stod för utmärkelsen Årets chef, som delas ut för att lyfta fram och belöna goda exempel bland Sveriges chefer och sprida deras budskap om det goda chef- och ledarskapet. Årets vinnare Palle Lundberg, kommundirektör i Botkyrka kommun, gav det här glada beskedet om varför han är en framgångsrik chef:

– Jag älskar att få andra att lyckas!

Chefsorganisation Ledarna delade ut priset Årets ledarutvecklare till Christina Franzén, vd på Näringslivets Ledarskapsakademi.

De unga cheferna lyftes också fram på galan. Stockholms stad står bakom priset Ung chef, som Jeanette Saveros fick . Hon är affärsområdeschef på projektledningsföretaget Hifab och får priset ”för att hon som ung kvinna i en mansdominerad bransch lyckats erövra rollen som den naturliga ledaren genom att agera med tyngd, auktoritet och rak kommunikation”.

– Jag brinner för mina medarbetare och för teknik, förklarade Jeanette Savros, och rev ner applåder när hon framhöll en speciell fördel med att vara ung chef:

– Vi tror fortfarande att världen går att förändra.

Jeanette Saveros pratade också om att mångfald ger resultat. Det delades även ut ett mångfaldspris av själva Kompetensgalan. Veronica Hedenmark, grundare av VH assistans, fick priset för att hon trots sitt funktionshinder vid 19 års ålder startade ett eget framgångsrikt företag, som säljer behovsanpassad assistans till funktionshindrade. I dag, elva år senare, har företaget 400 anställda.

– Jag använde min största motgång och största sorg som drivkraft, sade Veronica Hedenmark, och fick kvällens längsta applåd.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer