Karriär

7 steg till bättre idéer

Traditionell brainstorming är världens vanligaste metod att få grupper att kläcka idéer. Underligt nog, eftersom den är dömd att misslyckas. Det anser strategikonsulterna, som har skapat ett eget system.

Publicerad

<p>Felet med vanlig brainstorming är att den är ostrukturerad. Gruppen sitter först passiv och lyssnar på en moderator, som möjligen inte känner till verksamheten. Gruppen uppmanas att bli kreativ, tänka utanför lådan samt upplyses om att det inte finns några dåliga idéer.</p> <p>De tysta sitter tysta, de dominerande dominerar. Resultatet är sällan mer än enstaka uppslag, konstaterar Kevin Coyne och Shawn Coyne. Men det behöver inte vara så illa, anser duon, som har utvecklat en egen metod. Den bygger på hur människor faktiskt tänker och arbetar med problemlösning.</p> <p>- Det tar längre tid att förbereda än en vanlig brainstorming, men resulterar i mycket bättre idéer av alla sorter, säger duon i McKinsley Quarterly, där den presenterar sin sjustegsmetod.

  1. Definiera begränsningarna. Det är meningslöst att uppmana till att "tänka utanför lådan", om det faktiskt finns en låda. Fyndiga uppslag kanske bygger på ett helt nytt it-system, vilket är uteslutet.
     
  2. Ställ de rätta frågorna. Formulera frågeställningarna ur ett annorlunda perspektiv, för att tvinga bort deltagarna från invanda tankemönster.
     
  3. Välj de rätta personerna. Ta dem som förväntas kunna svara på frågorna. Undvik "politisk" tillsättning.
     
  4. Dela upp i smågrupper. Varje grupp på 3-5 personer får först en fråga att grundligt diskutera, sedan fler. Det är slöseri med tid och energi att ha hela gruppen att gå igenom samtliga frågor. Samla typiska idésprutor i en grupp för sig, så att de inte hämmar eller förslappar de andra. Chefer och experter är också en hämsko.
     
  5. Informera om riktlinjer och förväntningar. Förbered grupperna på att det är okej om de inte får fram lika många idéer som vanligt.
     
  6. Samla ihop alla idéer. Välj inte ut vinnande förslag.
     
  7. Gör uppföljning snabbt. Fatta beslut om vilka förslag som ska genomföras, innan glöden har falnat. Återkoppla till alla inblandade, även angående det som inte kommer att förverkligas och varför. Det ger stimulans till nästa omgång.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här