5 sätt att klara jobbet när privatlivet rasar

2011-03-21 06:30  
Foto: Colourbox

Svåra händelser i privatlivet kan ha en förödande inverkan på arbetet. Försök inte låtsas som ingenting - anförtro dig till chefen, säger ledarskapsexperten Helle Rosdahl Lund.

I fall du själv är chef ska du be ledarteamet om hjälp, är hennes råd på den danska sajten Växthus för ledarskap.

 1. Berätta för dina närmaste kolleger. Kanske de andra kan ta över några av dina uppgifter så länge, du kanske kan ändra dina arbetstider. Berätta sedan för medarbetarna vad som gäller, så att deras jobb kan rulla på.
   
 2. Gör en lista på situationer som är plågsamma och vilka tankar och känslor de väcker. För dig som till exempel ligger i skilsmässa gör det situationen lättare att hantera nästa gång någon berättar om sin kärlekssemester.
   
 3. Skriv ner dina tankar. Det kan lura hjärnan att lägga dem ifrån sig en stund. Du kan styra dina tankar genom att börja med att erkänna att de finns. Tänka ut några goda, motiverande tankar, som i sin tur kan styra ditt handlande.
   
 4. Gör en handlingsplan. Så här ska morgondagen se ut, nästa vecka, de närmaste 14 dagarna. Det är genom att sätta upp små mål som du kan se vilka framsteg du gör.
   
 5. Skaffa professionell samtalshjälp. Du måste inte klara allting själv. Och dina närmaste kanske inte alltid är bästa hjälpen.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt