400 nya ingenjörsplatser på högskolan

2011-09-19 09:22  

Civilingenjörsutbildningen utökas med 400 platser. Det föreslår regeringen i budgetpropositionen som läggs fram i morgon tisdag.

Svensk industri behöver fler ingenjörer och enligt prognoser från Arbetsförmedlingen är ingenjör det största bristyrket de närmaste åren.

Därför förslår nu regeringen att antalet platser på civilingenjörsutbildningarna ska byggas ut med 400 platser till höstterminen nästa år. De största ökningarna sker på KTH och Chalmers som får 150 platser var.

- Jag vill att Sverige ska vara en framgångsrik industrination också på 2000-talet, precis som vi var på 1900-talet. Ska vi klara av det måste vi utbilda fler unga duktiga ingenjörer, säger utbildningsminister Jan Björklund i ett uttalande.

Förslaget läggs fram i budgetpropositionen som presenteras i morgon tisdag. Där gör även regeringen bedömningen att antalet platser bör ökas med ytterligare 200 under 2013.

Pengarna till de nya ingenjörsplatserna tas från utbildningar med ”lägre söktryck”. Totalt handlar det om 180 miljoner kronor när ökningen är fullt utbyggd.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer