Energi

Försenat finskt kärnkraftverk ytterligare försenat

Så här ska kärnkraftverket Hanhikivi i Pyhäjoki se ut. Foto: Fennovoima
Så här ska kärnkraftverket Hanhikivi i Pyhäjoki se ut. Foto: Fennovoima

Reaktorn var planerad att tas i bruk 2024. Nu lutar det snarare åt 2028.

Publicerad

Bygget av kärnkraftverket Hanhikivi i Pyhäjoki i mellersta Finland försenas ytterligare, rapporterar Svenska Yle. Byggstart uppskattas nu till 2021. Enligt energibolaget Fennovoima innebär det att reaktorn kan tas i bruk först 2028 snarare än 2024.

Kärnkraftverket ska byggas endast 15 mil från den svenska gränsen och har fått hård kritik för det statliga ryska bolaget Rosatoms inblandning.

Den finska energimyndigheten Strålsäkerhetscentralen väntar på att alla nödvändiga handlingar ska komma in, för att kunna göra en säkerhetsbedömning av verket och ge grönt ljus till bygget.

– Finlands säkerhetsbestämmelser är bland de strängaste i världen och därför har planeringen dragit ut och tagit längre tid än väntat, säger Fennovoimas vd Toni Hemminki till Yle.

Finska kärnkraftverk

Hanhikivi i Pyhäjoki blir Finlands tredje kommersiella kärnkraftverk. Den enda reaktorn i verket är av typen tryckvattenreaktor och får en effekt på 1 200 MW.

50 mil söderut byggs en tredje reaktor i det befintliga kärnkraftverket på Olkiluotohalvön. Reaktorn ska bli världens största på 1 600 MW men plågas av förseningar och skenande byggkostnader. En ny reaktortyp kallad EPR, European Pressurized Reactor, byggs.

Det tredje kommersiella krärnkraftverket ligger i Lovisa och har två reaktorer driftsatta 1977 respektive 1982. Båda är tryckvattenreaktorer och på 1 500 MW vardera.

I Otnäs, Esbo finns också en forskningsreaktor som stängdes 2015.

Källa: Wikipedia, Yle.