Energi

Ringhals 3 är tillbaka i drift efter senaste stoppet

Ringhals 3 är reaktorn längst till vänster i bild. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Ringhals 3 är reaktorn längst till vänster i bild. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

De tekniska fel som orsakat ett stopp i kärnkraftsreaktorn Ringhals 3 har åtgärdats och reaktorn har tagits i drift igen.

Publicerad

Kärnkraftsreaktorn Ringhals 3 har nu börjat leverera el igen.

– Vi förväntar oss att vi ska nå full produktion under eftermiddagen.Två minuter över halv åtta kopplades den första av Ringhals 3 två turbiner mot elnätet. Så vi är på väg upp med elproduktionen, säger Anna Collin, presschef på Ringhals, på tisdagsmorgonen.

Stoppet, som skedde i torsdags, är det senaste av två automatiska snabbstopp under de senaste veckorna. Snabbstoppen är en inbyggd säkerhetsåtgärd som stoppar reaktorn vid signal om en avvikelse.

Orsaken till det första stoppet lokaliserades till en av styrstavarna som löstes ut på grund av ett signalfel. Det senaste stoppet har liknande orsaker, berättar Anna Collin.

– Det är i samma härad kan man säga. Det hänger ihop med elektronik. Det var ett fel som fick anläggningen att automatiskt snabbstoppas och när det åtgärdades så uppstod det en avvikelse under stilleståndet som vi behövde ta hand om också. Det problemet löste sig under gårdagen.

Hur ser ni på att det har uppstått tre avvikelser under så kort tid?

– Den här tiden på året så ska vi köra för fullt naturligtvis, så det var väldigt olyckligt att det här inträffade. Det här är så att säga vår högsäsong. Men nu ser vi fram emot att kunna köra ända fram tills i vår när det är dags för planerad avställning för underhåll.