Energi

Mitsubishi Heavy Industries satsar på mikroreaktorer

Japanska Mitsubishi Heavy Industries utvecklar mikroreaktorer. Foto: Mitsubishi Heavy Industries
Japanska Mitsubishi Heavy Industries utvecklar mikroreaktorer. Foto: Mitsubishi Heavy Industries

Japanska Mitsubishi Heavy Industries utvecklar mikroreaktorer om 500 kW som kan förse svårtillgängliga platser med el. Planen är att göra reaktorerna så små att de kan transporteras i containerbilar.

Publicerad

Mitsubishi Heavy Industries mikroreaktorer ska vara tre meter höga, fyra meter breda och väga under 40 ton. Det är tillräckligt litet för att både reaktorn och den övriga utrustning som krävs för att producera el ska rymmas i en containerbil, berättar tidningen Nikken Asia.

Genom att göra reaktorerna så små ska avlägsna platser, men också områden som har drabbats av katastrofer, kunna få tillgång till fossilfri el. 

Reaktorerna ska också kunna installeras under jord, för att på så sätt minska risken för att de drabbas av naturkatastrofer eller terroristattacker. 

Av säkerhetsskäl kommer kärnreaktorhärden, kylningen och annan utrustning också att inneslutas i särskilda, tätt förslutna, kapselbehållare. Reaktorerna ska inte ha någon vätskebaserad kylning. I stället planerar Mitsubishi att använda sig av ett grafitmaterial i fast fas för att leda bort värme från härden under normal drift.

Planen är att använda uran som bränsle. En laddning ska räcka till reaktorns hela livstid om drygt 25 år. Därefter ska reaktorn kunna återvinnas.

Reaktorernas maximala kapacitet ska ligga på 500 kW. Det är betydligt mindre än till exempel den svenska mini-reaktorn om 55 MW som utvecklas av bolaget Blykalla.

Mitsubishi Heavy Industries plan är att kommersialisera tekniken under 2030-talet. Vad den exakta prislappen för mikroreaktorerna blir står dock inte klart. 

Nikkei Asia uppger att varje reaktor beräknas kosta ”tiotals miljoner” dollar, motsvarande flera hundra miljoner kronor. Priset per kilowattimme väntas alltså bli högre jämfört med en konventionell reaktor, men ska samtidigt ligga i linje med vad det kostar att förse isolerade öar med energi.

Tidningen uppger inte vad deras källa till nyheten är. Men Mitusbishi Heavy Industries gjorde förra året en presentation om tekniken under ett möte med IAEA, det internationella atomenergiorganet.