Energi

Datacenter flyttar in när kärnreaktorer rivs

Reaktorer O1 och 02 vid Oskarshamns kärnkraftsverk. O2 har aldrig återstartats efter en uppgradering för ett par år sedan. Foto: Anna Orring
Reaktorer O1 och 02 vid Oskarshamns kärnkraftsverk. O2 har aldrig återstartats efter en uppgradering för ett par år sedan. Foto: Anna Orring

Ett stort datacenter ska byggas på skyddsområdet vid kärnkraftverket i Oskarshamn.

Publicerad

Efter beslutet om rivningen av kärnkraftsreaktorerna O1 och O2 i Oskarshamn har OKG letat efter nya verksamheter som kan etablera sig på platsen.

Med tanke på vad det enorma skyddsområdet kan erbjuda – stabil elförsörjning, kyla och hög säkerhet – är stället särskilt attraktivt för datacenter och serverhallar, sade OKG:s vd till Ny Teknik i våras.

Nu kommer beskedet att Uniper – en avknoppning till energibolaget Eon – planerar att bygga ett enormt datacenter vid de nedlagda reaktorerna i Oskarshamn.

Uppförandet av datacentret ska ske med hjälp av nätverksoperatören BRS Networks. Målsättningen är att de första kunderna ska kunna flytta in under 2018.

Datacentret kommer att placeras nära reaktor 3, som ska fortsätta vara i drift. Verksamheten kommer framför allt att rikta sig till kunder med höga krav på en säker miljö för känslig information. Skandalen kring Transportstyrelsen har gjort att myndigheters lagring av data har hamnat i ljuset åter igen.

– Vi ser framför allt att det kan handla om högsäkerhetstjänster som banktjänster och viktiga samhällstjänster, säger Johan Svenningsson, vd på Uniper Sverige, till IDG.

Fakta: Då ska reaktorerna vara rivna

Omkring 2027 ska de två reaktorerna  vid kärnkraftverket i Oskarshamn vara helt borta enligt planerna.

Men inne på OKG:s jätteområde ska reaktor 3 fortsätta att vara i drift, och där ligger flera andra kärntekniska anläggningar – som mellanlagret för kärnbränsle, Clab.

Huvudägare av OKG är enerbibolaget Eon.