Fordon

Skalvet bromsar industrin

Japans sju biltillverkare har stoppat produktionen helt. Brist på komponenter slår även mot andra branscher.

Publicerad

Biltillverkarna stoppar produktionen olika långa perioder, från några dygn upp till nästan en vecka. Toyota har en stor del av sin produktion förlagd till något av de prefektorat som drabbades hårdast av jordbävningen och den efterföljande tsunamin. Toyota planerar att hålla produktionen stängd i några dygn.

Honda, Nissan, Subaru och Suzuki stängde fabrikerna på måndagskvällen och kommer att ha stängt till slutet av veckan. Honda har 113 underleverantörer i jordbävningsområdet och kan inte komma i kontakt med 44 av dessa, rapporterar Automotive news.

Mitsubishi räknar med att ta upp produktionen på onsdag, men senare kan störningar inträffa beroende på om leveranser från underleverantörerna kommer igång i full skala.

Mazda har sin tillverkning i västra Japan som inte drabbades av skalvet, men företaget har ändå stoppat nattskiften för tisdag och onsdag eftersom man redan börjat känna av bristen på komponenter.

Ytterligare problem väntar biltillverkare som har produktion utanför Japan, men är beroende av komponenter från de japanska fabrikerna.

Dessutom kan det inledningsvis bli svårt att skeppa iväg bilar för export. Hamnen i Hitachi, där Nissan skeppar sina bilar, är full med utbrända bilvrak. Bilarna slogs mot varandra av vågen varvid bränsletankar krossades och bränder utbröt.

Men inte bara bilindustrin drabbas. Elektroniktillverkare som Toshiba, Renesas och Fujitsu har anläggningar i jordbävningsområdet som skadats av antingen skalvet eller tsunamin, rapporterar Asahi Shimbun.

Kameratillverkarna Nikon och Canon påverkas också. Nikon tillverkar kamerahusen i en anläggning i området, Canon tillverkar linser till objektiven. I båda fallen rör det sig om precisionstillverkning och det kan ta lång tid att bygga upp fabriksanläggningarna och trimma in produktionsutrustningen.

De sex prefektorat som drabbades hårdast står för 6,4 procent av Japans bruttonationalprodukt. Den jordbävning som ödelade Kobe 1995 inträffade i en provins som svarar för 4,1 procent av bruttonationalprodukten. De ekonomiska förlusterna vid den jordbävningen uppskattas till 5500 miljarder kronor.