Samhälle

Linbaneolyckan i Italien – nödbromsen hade stängts av med avsikt

Linbaneolyckan inträffade i söndags, 23 maj. Foto: Alpina räddningstjänsten i Piemonte via AP/TT
Linbaneolyckan inträffade i söndags, 23 maj. Foto: Alpina räddningstjänsten i Piemonte via AP/TT

Tre personer på företaget som driver linbanan i Piemonte i norra Italien har frihetsberövats efter olyckan som dödade 14 människor, rapporterar italienska medier.

Publicerad

Trion misstänks för att ha stängt av nödbromsen med flit.

Det rör sig om ägaren av det företag som driver linbanan, dess direktör och dess operative chef, skriver La Repubblica. Beslutet har fattats efter en intensiv utredning med en rad förhör de senaste dagarna.

Katastrofen inträffade i söndags 23 maj när kabinen med 15 personer var på väg uppför berget Mottarone. Plötsligt brast kabeln och kabinen började fara bakåt och slungades mot en linbanestolpe. Efter att ha rasat i marken rullade vraket cirka 500 meter nedför berget.

Bromsen blev avaktiverad med flit

De tre misstänks för att medvetet ha deaktiverat nödbromsen som kunde ha stoppat kabinen från att kastas bakåt när linan gick av. Det ska ha skett för att undvika förseningar till följd av att bromsen inte fungerade som den skulle.

Alberto Cicognani vid den lokala polisen säger till radiostationen Radiotre att servicetekniker kallats in för att laga bromsen, men att felet inte åtgärdades fullt ut.

– För att undvika ytterligare avbrott, valde de att sätta dit ”gaffeln” som hindrar nödbromsen från att fungera, säger Cicognani till radiokanalen.

14 personer omkom i olyckan. En femårig pojke som överlevde vårdas på sjukhus med allvarliga skador.