Karriär

Årets IT-tjej går på Chalmers

Louisa Luciani
Louisa Luciani

Årets IT-tjej är en utmärkelse som Microsoft delar ut varje år till en förebild, som kan hjälpa till att locka flickor till it-branschen. I år blev det Louisa Luciani från Chalmers, som fick ta emot priset på Universums gala på Berns i Stockholm

Publicerad

Hur känns det att vara Årets IT-tjej?

– Det känns jättebra! Det är en stor ära och jag är väldigt tacksam.

Jag har redan fått möjlighet att knyta många nya kontakter.

Och en massa pengar?

– Nej, men jag kommer att få olika möjligheter, bland annat kommer jag att få åka till Teched i Berlin. Det är en stor årlig Microsoft-konferens. Det kommer att bli mycket intressant och ett tillfälle att nätverka med duktiga och inspirerande människor.

Varför får du priset?

– Motiveringen byggde på att jag har ett ”smittsamt teknik intresse”. Sedan vill jag förmedla att det är en rolig utbildning och bransch. Jag vill uppmuntra andra tjejer att läsa data/it, och jag vill vara en person de kan relatera till.

Du läser datateknik med inriktning programspråk, algoritmer och logik på Chalmers. Var det ett självklart val för dig?

– Jag började läsa teknisk fysik, men jag visste att jag ville arbeta iit-branschen. Sedan bytte jag till datateknik. Att det blev just den inriktningen beror på att jag fick mersmak av de förberedande kurserna.

– Du har lagt ner en massa jobb för att jaga sponsorer till konferensen Datatjej -09. Varför?

– Jag hade förmånen att delta på tidigare konferenser och ville gärna bidra till samma möjlighet för andra tjejer.

Du är utvald som förebild för tjejer. Har du själv förebilder?

– Absolut, det finns jättemånga duktiga kvinnor i it-branschen, Allison

Randal, till exempel, är mycket inspirerande som Perl-utvecklare och författare för O'Reilly. Likaså Stormy Peters, vd för Gnome. Jag har både manliga och kvinnliga förebilder, och jag blir verkligen glad när jag kan hitta kvinnor att relatera till.

Killar som håller på med data/it kallas gärna för nördar. Är det en speciell sorts tjejer som läser data/it också?

– Nejnejnej, och killarna är inte någon viss typ heller, det är tråkigt att det finns en sådan stereotyp. Ta programvaruutveckling, till exempel, det är ett teamjobb där kommunikation är en jätteviktig bit. Jag tror att det finns många tjejer som skulle trivas på en sådan här utbildning Den gemensamma nämnaren är att man är nyfiken och aldrig vill sluta lära sig.

Ditt engagemang i Datatjej 09 bidrog till att du fick den här utmärkelsen. Vad gör ni på konferensen?

– Vi går på föreläsningar, träffar företag, många hittar ett ställe att skaffa sig exjobb på. Framför allt är det ett jättebra tillfälle att träffa tjejer man delar intresse med. Vi knyter kontakter för att kunna hjälpa varandra sedan i arbetslivet.

Ett stort engagemang i it-frågor och bra studieresultat karaktäriserar den som blir Årets IT-tjej enligt Microsoft, som står för utmärkelsen.

– Vi har ganska stor obalans mellan män och kvinnor i it-branschen, därför lyfter vi fram duktiga tjejer som kan vara förebilder för tjejer som pluggar eller går i gymnasiet och ska välja utbildning, säger Carina Eriksson, som är personaldirektör på Microsoft, som har 26 procent kvinnliga medarbetare. Där försöker man bearbeta alla åldrar för att väcka teknikintresset. Den yngsta målgruppen är högstadietjejerna, som sommaren mellan åttan och nian bjuds in till tredagarskursen Digi Girlz, där de får lära sig mer om it.

– Vi vill visa vilken bredd it-branschen har, att det inte bara handlar om programmering, säger Carina Eriksson.

Siffrorna på hur många som kvinnor som lockas till data/it-utbildningarna rör sig dock inte åt rätt håll.

– Det är viktigt med långsiktighet, kommenterar Carina Eriksson optimistiskt.