Karriär

Ingenjören som ständigt vill lära nytt

När Ted Grass inte arbetar utvecklar han spel. Där får han insikter som han sedan använder i sin yrkesroll. Foto: Christian Rhen
När Ted Grass inte arbetar utvecklar han spel. Där får han insikter som han sedan använder i sin yrkesroll. Foto: Christian Rhen

Appen ger föräldrar koll på sina barn på lekland. Nu ska H&D Wireless in i industrin med samma teknik. Det blir en utmaning för Ted Grass, företagets nya användar- och interaktionsdesigner.

Publicerad

UX används numer som begrepp i Sverige också och kommer av ”user experience”, alltså användarupplevelse. Ted Grass har titeln Head of UX and Interaction Design på H&D Wireless – ett jobb han har haft i några veckor.

Företaget H&D Wireless, som håller till i Kista i norra Stockholm, sysslar med positionering inomhus i realtid.

– Som Google Maps fast inomhus. Med våra produkter kan man hålla koll på var saker och folk befinner sig, säger Ted Grass.

H&D Wireless tar fram och säljer produkter inom internet of things. Företaget har bland annat tagit fram en mobilapp som hjälper föräldrar att hålla koll på exakt var i ett lekland deras barn befinner sig. Sändaren sitter i ett armband som barnet får runt handleden och föräldern kan följa barnets rörelser på mobilappens karta.

Nu ska samma teknik till industrin. Företaget satsar stort på detta och har under året anställt personal, tagit in riskkapital och förbereder en börsintroduktion på Nasdaq. Så det gäller att hitta rätt lösningar när appen anpassas. Arbetsflöden med mera ska kunna visualiseras så att alla berörda får koll.

– Jag har alltid försökt hjälpa andra, säger Ted, som älskar att lära och testa nytt.

Läs mer:

Sett i backspegeln har alla Teds jobb varit serviceinriktade. Barndomens drömmar om att bli polis efter att han sett ”Miami Vice”, övergick i brandmannautbildning i militärtjänsten. Han har varit telefonintervjuare, kundanalytiker och har tagit läraruppdrag. Han har två yrkesutbildningar inom webbutveckling och flera års arbetslivserfarenhet som programmerare. Dessutom tre år på institutionen för data- och systemvetenskap i Kista.

– Det spelar ingen roll om man utvecklar världens bästa system om ingen förstår hur de fungerar, säger han.

Så Ted Grass slutade som programmerare och tog i stället anställning som supporttekniker för att komma närmare slutanvändaren. Han stannade i fyra år, trots tanken att bara stanna i ett.

Sedan sex år arbetar han som användar- och interaktionsdesigner på heltid. Interaktionsdesign handlar om hur människan interagerar med datasystem. Som designer ser han hur flödet ska läggas upp så användarvänligt som möjligt, hur knappar ska vara utformade och han testar hur folk upplever programvaror.

Förstår folk på en middag vad du gör?

– Det är olika. Jag kan ju bli exalterad och prata fort, men när jag lugnar ner mig och andas kan de ofta förstå.

Fritiden då?

– Andra säger att jag bara jobbar, säger Ted Grass.

På fritiden utvecklar han nämligen spel för barn, tillsammans med en gammal kollega.

Det hänger ihop med hans vilja att lära nytt och att göra något för andra, säger han.

– Jag vill lära känna målgruppen barn, som jag inte visste något om. Kunskaper som jag nu också kan använda i mitt arbete som interaktionsdesigner.