Karriär

Pink Programming ska peppa norskor att koda

Vanja Tufvesson, utvecklare och medgrundare av Pink Programming. Foto: Privat
Vanja Tufvesson, utvecklare och medgrundare av Pink Programming. Foto: Privat

Svenska Pink Programming har gjort succé med sina träffar för kvinnor som vill lära sig att koda. Nu arrangerar utvecklarföreningen sitt första läger i Oslo.

Publicerad

It-branschen skriker efter arbetskraft, men det är fortfarande få kvinnor som lockas av en karriär inom it.

Det vill Pink Programming vara med och förändra.

Den ideella organisationen grundades 2015 av kodaren Vanja Tufvesson, Tone Pedersen och Vibeke Tengroth.

Seden starten har föreningen arrangerat flera Javaläger, och ordnar kostnadsfria kodningssöndagar en gång i månaden i Malmö, Göteborg och Stockholm. På träffarna kan kvinnor och transpersoner träffas för att lära sig och inspireras av varandra när det gäller programmering.

Träffarna har hittills lockat över 1 000 deltagare runt om i Sverige. Och nu expanderar verksamheten till Norge. I helgen hålls Pink Programmings första kodträff i Oslo.

– Sedan starten har vi märkt att det finns utrymme för expansion. Initiativet kom från Simone Andresson, som har jobbat som utvecklare i Oslo några år. Hon hörde av sig i våras och ville starta upp där. Vi är några från Sverige som kommer åka dit och stärka upp, men annars är det Simone som drar i det på eget initiativ, säger Vanja Tufvesson.

Läs mer:

Gensvaret i Norge har varit över förväntan – alla 60 deltagarplatser bokades snabbt.

– Intresset har varit större än vad vi vågade hoppas på. När man är van vid att vara i minoritet på arbetsplatsen så är det svårt att förstå att så många kvinnor vill koda med oss på våra evenemang. Jag är otroligt tacksam över att folk gillar vårt koncept.

Redan under studietiden på Lunds tekniska högskola började Vanja Tufvesson engagera sig att locka fler tjejer till it.

– Då märkte jag hur mkt jag kunde bidra med, bara genom att vara ärlig och vara mig själv. Det fanns så många unga tjejer som var i den situation jag själv varit i, som tvekade på om de skulle passa in eller inte.

Många av de som har kommit i kontakt med Pink Programming har bytt bana i arbetslivet sedan, berättar Vanja Tufvesson. Av dessa jobbar flera som utvecklare i dag.

– I år hade vi fyra programmeringsläger, men vi vill självklart ha fler. Förhoppningen är att vi kan skala upp verksamheten under nästa år.