Fordon

Följ Stena Polaris genom isen

Stena Polaris ska ta sig genom isen i Nordostpassagen till Sydkorea på en dryg månad. Foto: Stena
Stena Polaris ska ta sig genom isen i Nordostpassagen till Sydkorea på en dryg månad. Foto: Stena
Vägen till Sydkorea via Arktis innebär en tidsvinst på nästan två veckor. Foto: Stena
Vägen till Sydkorea via Arktis innebär en tidsvinst på nästan två veckor. Foto: Stena

Svenska fartyget Stena Polaris är just nu på väg genom isen i Nordostpassagen. Färden kan följas på fartygets blogg.

Publicerad

Stena Polaris är ett av de fartyg som godkänts av de ryska myndigheterna för att klara den tuffa färden genom isen till slutdestination Sydkorea. Fartyget klarar färd i is upp till 0,8 meters tjocklek i bruten ränna. Skrovet är extra isförstärkt och roder och propellrar är särskilt anpassade för gång i is.

Trots denna isförstärkning är det endast under ett fåtal månader på året som en passage med dessa handelsfartyg är möjlig. Isbrytare finns till hands för att assistera genom de svåraste avsnitten. Stena polaris har haft assistans av atomisbrytaren Taymyr. Dessutom finns hela tiden så kallade isrådgivare som är vana vid att navigera i arktiska farvatten.

Befälen ombord på de fartyg från Stena bulk som trafikerar Nordostpassagen består till en fjärdedel av ryssar som är specialutbildade i arktisk navigering från Makarovuniversitet i St Petersburg.

Stena Polaris är ett av rederiet Stenas så kallades P-maxfartyg. Det är 183 meter långt, 40 meter brett, har ett djupgående på 11,3 meter och ett dödviktstonnage på 65000 ton. Dubbelskrov, två maskinrum, två separata framdrivningssystem, dubbla propellrar och roder samt en specialdesignad brygga ska underlätta navigeringen i trånga farleder.

Fartyget väntas komma fram till Yosu i Sydkorea den 22 oktober. Resan, som startade i Finska Viken den 17 september, kan följas på http://www.stenanorthernsearoute.com där Partik Svahn bloggar direkt från fartyget.