Populärteknik

Ny studie: Därför fryser varmt vatten snabbare än kallt vatten

Varmt vatten kan vara att föredra när du ska frysa iskuber i frysen. Foto: IBL
Varmt vatten kan vara att föredra när du ska frysa iskuber i frysen. Foto: IBL

En ny studie kan förklara den avgörande orsaken till att varmt vatten fryser snabbare än kallt.

Publicerad

Om du behöver frysa vatten till is, se då till att använda dig av varmt vatten, ja för snabbast effekt alltså.

Det man vill åt med det udda och motsägelsefulla rådet är Mpembaeffekten. Ett märkligt fenomen inom fysiken som ständigt debatteras.

Vissa är inte helt säkra på att den existerar. Men kanske kan den här nya studien genomförd av en spansk forskargrupp övertyga belackarna.

Forskarna använde sig av granulära system. Under testerna ställde man två korniga vätskor mot varandra. Det varmare systemet kyldes snabbare och Mpembaeffekten uppnåddes.

Observationer av Mpembaeffekten går långt tillbaka i tiden. Aristoteles har till exempel antecknat att grekerna använde sig av den.

Men det var Erasto Mpemba, en otålig skolpojke, som i början av 1960-talet gav namn till effekten. Mpemba noterade att hans varmare glassblandning frös snabbare än de som först hade kylts. Hans nyfikenhet har hjälpt att inspirera till en rapport i ämnet.

Det som väcker frågor om effektens äkthet är att den är svårfångad. Trots en lång historia av rapporter som skrivit om den, så visar den sig inte alltid.

I den nya studien kommer man fram till att inte bara vatten påverkas av effekten, utan nästan alla vätskor.

– Vårt arbete visar att förekomsten av Mpembaeffekten är mycket känslig mot den första förberedelsen av vätskan, säger forskaren Andrés Santos från University of Extremadura till Phys.org.

Forskningen visar att om något påverkar partikelrörelserna före kylning, så kan förändringshastigheten i vätskans temperatur påverkas betydligt.

– Våra resultat visar att Mpembaeffekten är ett generiskt icke-jämviktsfenomen som visar att temperaturutvecklingen beror på annan fysisk kvantitet som karakteriserar systemets initiala tillstånd, säger Santos.