IoT-podden reser med industrin till molnet

2017-10-12 11:20  
Bildtext:IoT-podden sände live från Kistamässan med gästerna Lena Norder, Svensk Elektronik, Nicklas Keijser, Rejlers och Rikard Skogh, Siemens. Lyssna på podden via Ny Tekniks Facebook-sida.

Med elektronikindustrin kan vi resa till molnet – om vi tänker på it-säkerheten. Där har ni kontentan av IoT-podden live från Kistamässan.

Under industrimässorna i Kista sände IoT-podden ett avsnitt live från stora scenen i mässlokalen.

Först ut av de tre gästerna var Nicklas Keijser, system- och automationsingenjör på Rejlers, med it-säkerhet som specialitet.

– Industrisystemen ligger efter, till exempel när det gäller uppdateringar, vilket gör dom mer sårbara för attacker. I och med att vi börjat jobba med iot och moln har attackytan öppnats i system som tidigare var instängda, säger han.

Den förändrade verkligheten gör att it-säkerheten måste tas på allvar.

– Man måste bygga lager på lager för säkerhet, och man måste ha människor som jobbar med detta, inte bara teknisk utrustning.

Och många gånger finns det enklar saker att börja med. Som att byta lösenord.

– Jag åker ofta runt och kollar styrsystem i industrin men behöver aldrig fråga efter lösenord, det är standardlösenord som jag kan googla fram.

Rikard Skogh, försäljningschef inom Siemens, ser stora fördelar för industrin med att börja använda mer öppen data och molnlösningar.

– Det har en del fördelar, säger han. Till exempel kan en maskinbyggare, med internationell business få en helt ny business för eftermarknad. Det kanske har varit för dyrt att skicka servicetekniker över världen så att ha maskinen uppkopplad skapar möjligheter at följa den på distans.

Dessutom kan maskinbyggaren, påpekar Rikard Skogh, skapa egna appar i molnet samt snabbt skala upp och skala ner verksamheten.

I dag talas mycket om kantnätverk, edge computing och dimman. Behövs då molnet?

– Absolut, vi behöver både och. Jag tror att vi kommer att få se kombinationer. Om man till exempel mäter vibration från en maskin kan det ligga närmare, sedan skickar man bara upp de variabler som behövs till molnet.

Lena Norder är vd för Svensk elektronikindustri som ser en ny vår med internet of things.

– Våra medlemsföretag står för själva fundamentet till Internet of things, Det behövs elektronik för all iot, säger Lena Norder.

Vi har sett mycket av storskalig elektronikindustri flytta ut från Sverige men har en betydande industri kvar i landet. Och dessa företag kan nu göra iot-uppkopplingar möjliga.

– Sensorer spelar roll på så många områden. Medicinteknik är ett, processindustriell produktion ett annat. Där kan det handla om planerade underhåll tack vare att sensorer talar om att en del behöver bytas.

Se livepodden här:

IoT-podden från Ny Teknik – här är alla tidigare avsnitt

#1 Utvecklingen inom Internet of Things

Gäst: Linda Krondahl, vd och medgrundare på hubben Things.

#2 Personlig säkerhet med Internet of Things

Gäster: Elin Elkehag och Isak Utegård från företaget Stilla. Intervju med e-hälsoföretaget Aifloo.

#3 IoT i framtidens industri: artificiell intelligens, robotar och människor

Intervju med Andie Zhang, ABB i Shanghai plus rapport från industrimässan i Hannover.

#4 Säkerhet och IoT ur företagets perspektiv

Om cyberattacker, spionage och elaka virus. Gäst: Leif Jonsson, it-säkerhetsexpert på Siemens. Intervju med Nicklas Keijser, på Rejlers.

#5 Ändrade affärsmodeller - från produkt till tjänst med IoT

Gäst: Petra Sundström från Husqvarna om ppkopplade prylar. Plus: Christoffer Lindström från ventilationsföretaget Swegon om att sälja inneklimat som funktion.

#6 Digitaliseringen av energisektorn

Gäst: Maria Sandqvist, kanslichef på Forum för smarta elnät. Intervju med Johan Söderström, vd ABB

Live-podden från Almedalen om hur allt förändras med IoT

Med Mats Lundquist, vd på Telenor Connexion. Om uppkopplad glasåtervinning, självkörande bilar och trädgårdsredskap att hyra.

#7 GDPR - så säkrar du ditt företag från dryga böter

Gäst: Kristoffer Arfvidson från företaget Basalt. Plus intervju med Marielle Eide från advokatbyrån Delphi.

#8 Digitalisera mera – så effektiviseras värdekedjan!

Gäst: Analytikern Örjan Larsson. Intervju med Christian Silvasti från Emballator Lagan Plast.

Avsnitten finns på Soundcloud eller Itunes

Fredrik Karlsson

Mer om: Iot-podden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer