Karriär

Tre råd i väntan på svar efter jobbintervjun

Anställningsintervju. Foto: Pixabay
Anställningsintervju. Foto: Pixabay

Har du varit på anställningsintervju och väntar nu otåligt på besked? Här är råden du bör följa.

Publicerad

Stressen över att inte veta om du har fått jobbet du sökt − eller inte − kan vara värre än själva intervjun. Ofta drar beskedet ut på tiden och ovissheten kan kännas olidlig. Men det finns sätt att få tiden att gå. Det här bör du göra medan du väntar, menar karriärcoachen Ashira Prossack i en artikel i Forbes:

Sök andra jobb parallellt. Ingenting är säkert innan kontraktet är påskrivet, även om chefen under intervjun i stort sett har sagt att jobbet är ditt. Fortsätt därför att söka andra jobb för att ha fler möjligheter, även om du kan dra ner lite på tempot. Gå på intervjuer om du blir kallad och tänk inte på dem som en plan B. Lägg lika mycket energi på dessa intervjuer, annars kommer ditt bristande engagemang att märkas.

Mejlbomba inte. Undvik kontakt med ansvariga för rekryteringen efter att du har skickat ett första uppföljningsmejl. Att skicka e-post för att kolla läget innan datum för anställningsbeslut har passerat kan vara irriterande. Samma sak gäller för mejl av typen "jag är fortfarande intresserad av jobbet". Rekryteraren vet detta, och ditt mejl kommer inte att skynda på processen. Däremot kan, och bör, du söka kontakt några dagar efter beslutsdatum, men det räcker då att fråga när du kan vänta dig ett besked.

Ta det lugnt. Du har gjort allt du kan göra, och resten av processen är inte i dina händer. När du känner att du blir otålig, påminn dig om vikten av tålamod. Stressa inte upp dig under väntetiden, det blir bara värre. Får du inte jobbet har du ändå inte förlorat någon tid om du följt tipsen ovan. Processen att få ett nytt jobb är i gång − och går framåt.