Premium

Så visar Netflix film för hela världen – utan att sänka internet

Grafik: Jonas Askergren Fakta: Simon Campanello Klicka på gula symbolen för uppförstoring.
Grafik: Jonas Askergren Fakta: Simon Campanello Klicka på gula symbolen för uppförstoring.

När Netflix släpper den nya säsongen av superhjälteserien Jessica Jones lockar den miljontals tittare världen över. Om all trafik gick över det öppna nätet skulle internet stå inför stora bekymmer. Lösningen kommer inbyggd i en röd låda.

Publicerad

– Tio, nio, åtta…

Det är några sekunder innan midnatt. Lobbyn på Netflix högkvarter i Los Gatos i södra Silicon Valley har förvandlats till ett kontrollrum.

Ingenjörer, utvecklare och professionella twittrare sitter uppradade med sina laptops vid ett u-format bord. Väggarna är täckta av skärmar som visar bilder från andra säsongen av superhjälteserien Jessica Jones. En av dem täcker en hel vägg och visar aktivitet på streamingtjänsten.

När nedräkningen når noll, midnatt i Kalifornien, släpper Netflix seriens andra säsong.

Tolvslaget möts av jubel från de samlade Netflix-medarbetarna. Följt av total tystnad när alla vänder blickarna mot aktivitetsmonitorn.

Efter några långa sekunder börjar de gröna staplarna dyka upp. Användare världen över har slagit på det första avsnittet av Jessica Jones.

– Vi är egentligen mest här för syns skull, avslöjar en av utvecklarna vid bordet när Netflix pr-styrka är utom hörhåll.

Kontrollrummet har snarare blivit en tradition, eller ett pr-stunt om man så vill. Dagarna då Netflix faktiskt oroade sig över att tjänsten skulle överbelastas vid nya släpp är sedan länge förbi.

Under sina drygt tio år på streamingmarknaden har Netflix vuxit världen över. Tjänsten finns i stort sett tillgänglig globalt och användarna konsumerar hundratals miljoner timmar video varje dag. Det kommer inte gratis. För tre år sedan stod Netflix för en dryg tredjedel av all internettrafik i USA.

Om all den trafiken skulle flöda över det öppna nätet skulle det blir problem. Tänk dig miljontals familjer som slår sig ned i soffan vid åttasnåret på kvällen och börjar titta på samma serie. Internet är inte byggt för det.

– Jag märker att när jag är ute och pratar med folk tror de ofta att internet är helt virtuellt i dag. Men har du en uppkoppling hemma går det nästan garanterat en kabel från din router till en server i ett datacenter någonstans, säger Ken Florance som är chef för Netflix distribueringssystem.

Netflix har ett eget distribueringsnät

För att möta de enorma flödena har Netflix byggt sitt eget distribueringsnät, Open Connect. När nedräkningen i Los Gatos når noll och Jessica Jones plötsligt går att se i hela världen strömmas merparten av innehållet från servrar nära användarna.

När filmstudion är klar med efterarbetet inleds det enorma arbetet med att släppa en serie världen över, på ett ögonblick.

Först handlar det förstås om komprimering. En färdigklippt säsong är många terabyte stor. Om en enda serie laddades upp i originalformatet skulle den kunna sänka hela Netflix nätverk.

– Den sista episoden av Jessica Jones är 293 gigabyte av rå video. Det skulle använda all kapacitet i Open Connect och hos alla internetleverantörer. Vårt jobb är att försöka minska siffran hundra eller tusentals gånger, berättar Ann Aaron som är ansvarig för Netflix komprimeringsalgoritmer.

Målet är att sänka filstorleken utan att tumma på den upplevda bildkvaliteten.

Det har Netflix gjort genom att utveckla nya algoritmer som kan skräddarsy videokvaliteten. När arbetet inleddes visade företaget hela säsonger i samma bildkvalitet. Därefter började de komprimera per avsnitt, sedan per femminuterssnuttar. Sedan några månader tillbaka får varje enskild scen i filmer och serier sin egen behandling.

– Vissa saker förändras mellan avsnitten. Vissa scener är komplexa, andra är enkla, konstaterar Anne Aaron.

Som i den animerade Barbie-serien. Normalt sett är det stora enkla block av färger som är enkla att komprimera. Men i ett avsnitt finns ett vattenfall av glittrande kristaller – och det kräver mer än dubbelt så mycket utrymme för att kunna visas i god kvalitet.

Arbetet har framförallt haft effekt för mobil video. Där har filstorleken i snitt minskat till en tredjedel av vad den låg på för tre år sedan.

För ett par år sedan stängde Netflix ned sina egna datacenter och flyttade verksamheten till Amazons moln. Om du surfar runt på Netflix hemsida eller app och letar efter en film att se befinner du dig i Amazons moln. Men så fort du klickar på play kommer all data från Open Connect, Netflix nätverk av lokala servrar.

De röda lådorna finns i 103 länder

I fysisk form består Open Connect av tusentals rödlackade servrar, var och en signerad med en klassisk filmreplik. Netflix ger bort dem gratis till internetoperatörer för att minska belastningen på nätet.

Servrarna står antingen hos enskilda operatörer eller hos så kallade internetknutpunkter – datacenter där olika internetleverantörer utbyter trafik mellan sina nätverk.

– Gör operatörerna oss en tjänst bara? Nej. De gör det här för att deras kopplingar till internet kostar mer pengar ju högre kapacitet de använder, säger Ken Florance.

Genom att installera en eller flera Netflix-boxar kan kunderna se filmer och serier utan att de sänds över det öppna nätet. Teleoperatörerna tjänar pengar, och Netflix-användarna får kortare laddningstider.

I dagsläget finns de röda boxarna i drygt 2 400 datacenter i 103 länder.

Netflix vill inte gå in på några detaljer men säger att servrar finns utplacerade på flera orter hos fler än en internetleverantör i Sverige. Dessutom finns det flera lådor på en internetknutpunkt i Stockholm.

Beroende på hur stora trafikmängder operatören hanterar kan Netflix ge bort alltifrån en handfull till ett hundratal boxar. De använder sedan en algoritm som räknar ut vilket innehåll som är lämpligast att placera på lådorna – i regel populära och nysläppta serier.

– Med få undantag finns innehållet du tittar på i en av boxarna, om du nu inte tillhör de få procent som tittar på sådant som nästan ingen annan gillar, säger Ken Florance.

Nätverket har växt med raketfart. I dag kommer 95 procent av allt videomaterial som Netflix kunder konsumerar globalt från boxar inom internetleverantörernas egna nät. Det betyder att Bara en på tjugo strömmar film från Netflix över det öppna nätet.

När är en ny serie ska lanseras är det via det här nätverket av röda boxar som filerna skickas. Det görs nattetid lokal tid, för att minimera belastningen på nätet.

När de Netflix-anställda i norra Kalifornien räknar ned till släppet av nästa säsong av Jessica Joner har säsongerna redan legat utplacerade i datacenter världen över i flera dagar – och kvällen slutar utan strul. De samlade teknikerna låtsasjobbar och smuttar på premiärchampagnen en stund innan de sakta börjar packa ihop sina datorer.