Zennström mer innovativ än Lady Gaga

2010-12-07 14:24  

Forskare och ingenjör är de två mest innovativa yrkena. Det anser man i USA, Storbritannien, Sverige, Japan och Indien. Men kineserna har en överraskning på sin andra- och tredjeplats.

Kulturskillnanderna är fortfarande stora trots vår allt mer globaliserade värld.

Svenskar tycker att forskare och ingenjörer har de två mest innovativa jobben.  Bara 20 procent anser att artister har ett kreativt jobb.

Ingenjören Niklas Zennnström har alltså ett mer nyskapande yrke än artisten Lady Gaga, när svenskarna får välja.

Britter, amerikaner, japaner och indier håller med. 

Mest hyllas ingenjören som ett innovativt yrke i USA och Storbritannien.  Där anser 59 procent att det är ett jobb för initiativrika personer.

Kineserna har också forskarna högst upp på innovationslistan.  Men nästan lika många (68 procent) anser att jobbet som modedesigner är lika kreativt.  På tredjeplats placerar sig artister, medan ingenjörer hamnar först på en fjärdeplats på Kinas lista över mest innovativa yrken.

Modedesignern hyllas som nydanande även i Indien, där nästan hälften av de tillfrågade pekade ut det yrket.  I Sverige, USA och Storbritannien var det bara var fjärde som ansåg modedesignern som nyskapande.

En annan stor skillnad länderna emellan gäller åsikterna om reklamfolk.

Nästan fyra av tio i Indien och Kina anser att reklamare är ett kreativt yrke. Medan bara 15 procent av svenskarna och 2 procent av japanerna delar den åsikten.

De intervjuade personerna har kunnat ange flera yrken som innovativa.

Undersökningen om innovation har beställts av Astra Zeneca. Enkäten har gått ut till 6 000 personer i sex länder där Astra Zeneca har stor verksamhet: USA, Storbritannien, Sverige, Indien, Kina och Japan.

I varje land har 1 000 personer intervjuats.

Mer om: Innovativ

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer