Ystadsbolag kläckte grön bakteriedödare

2012-05-04 07:01  
På kläckeriet ruvas och kläcks ägg i maskiner. De dygnsgamla kycklingarna säljs sedan vidare till andra producenter på livsmedelsmarknaden. Foto: Colourbox

Vatten, salt och elektricitet fungerar bättre än starka bakteriedödande kemikalier. När ett av Sveriges största äggkläckerier tog en ny miljövänlig metod till hjälp sjönk bakteriehalterna drastiskt. Arbetsmiljön blev bättre och kycklingarna friskare.

Formaldehyd, väteperoxid, perättiksyra. Hos det skånska kläckeriet Blenta förbrukades tidigare närmare fyra ton bakteriedödande kemikalier om året. Allt för att de 36 miljoner kycklingar som varje år kläcks i maskinerna skulle födas så friska som möjligt. Men för personalen var hanterandet av de hälsofarliga kemikalierna ett riskmoment som krävde skyddskläder och gasmask.

Ett nytt miljövänligt sätt att oskadliggöra bakterier, utvecklat av det lilla Ystadsföretaget Anolytech, löste problemet. Med salttabletter, kranvatten och elektrolys tillverkar företagets maskiner det kroppsegna bakteriedödande ämnet hypoklorsyra på plats i kläckeriet.

– Vår patentsökta metod gör att hypoklorsyran tillverkas vid ett perfekt kontrollerat ph-värde (6,5-7). Då bildas inga skadliga biprodukter, som till exempel det frätande ämnet hypoklorit, säger Catherine Ehrensvärd, vd för Anolytech.

Resultatet är en lösning som dödar bakterier samtidigt som den bryts ner till ofarliga substanser som salt och vatten. Medlet har godkänts av EU för allt från rening av dricksvatten till ekologisk produktion av livsmedel.

Hos Blenta används hypoklorsyra för att i kraftigt utspädd form (några ppm) desinficera ägg, vagnar och maskindelar.

– Jag var väldigt skeptisk först, skulle en miljövänlig metod verkligen kunna döda bakterier som under åren krävt så tuffa medel? säger Rickard Ljung, kläcktekniker på Blenta.

Nu konstaterar han att bakteriehalterna i kläckeriet har sjunkit med minst 70 procent, i vissa fall ända ner till noll. Hanteringen av hälsofarliga kemikalier har helt tagits bort och färre kycklingar dör inom den första veckan. Dessutom spar företaget pengar.

– På kemikaliesidan har vi gjort en kostnadsbesparing på närmare 500 000 kronor om året, säger Rickard Ljung.

Genom Blenta fick Chick Master, en internationell jätte när det gäller utrustning till kläckerier, upp ögonen för tekniken. Resultatet blev en genombrottsorder för Anolytech, värderad till mellan 70 och 100 miljoner under de närmaste tre åren.

Nu väntar utbyggnad av produktionslokalerna i Ystad, och anställning av mer personal.

– Vi tänker stanna och växa i Sverige, säger Catherine Ehrensvärd.

Kroppseget ämne dödar bakterier

Företag: Anolytech.

Ort: Ystad.

Startår: 2009.

Antal anställda: 6.

Omsättning 2011: 8,5 miljoner.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Bakterie

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer