Innovation

Ystadsbolag kläckte grön bakteriedödare

På kläckeriet ruvas och kläcks ägg i maskiner. De dygnsgamla kycklingarna säljs sedan vidare till andra producenter på livsmedelsmarknaden. Foto: Colourbox

Vatten, salt och elektricitet fungerar bättre än starka bakteriedödande kemikalier. När ett av Sveriges största äggkläckerier tog en ny miljövänlig metod till hjälp sjönk bakteriehalterna drastiskt. Arbetsmiljön blev bättre och kycklingarna friskare.

Publicerad

Formaldehyd, väteperoxid, perättiksyra. Hos det skånska kläckeriet Blenta förbrukades tidigare närmare fyra ton bakteriedödande kemikalier om året. Allt för att de 36 miljoner kycklingar som varje år kläcks i maskinerna skulle födas så friska som möjligt. Men för personalen var hanterandet av de hälsofarliga kemikalierna ett riskmoment som krävde skyddskläder och gasmask.

Ett nytt miljövänligt sätt att oskadliggöra bakterier, utvecklat av det lilla Ystadsföretaget Anolytech, löste problemet. Med salttabletter, kranvatten och elektrolys tillverkar företagets maskiner det kroppsegna bakteriedödande ämnet hypoklorsyra på plats i kläckeriet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här