Yrke: Innovation

2013-12-13 13:04  

Sökes: Erfaren innovationsledare. Så ska det stå i allt fler platsannonser i framtiden. Den nya föreningen Innovationsledarna vill etablera en helt ny yrkesgrupp.

Innovation är viktigt. Det tycker de flesta företag, men få har tydliga tjänster för personer som ska organisera och leda arbetet med att ta nya produkter och tjänster till marknaden.

– Ofta är det någon som själv tagit på sig rollen och brinner för uppgiften. Men har de någon riktig arbetsbeskrivning? Och kommer det någon ny när de slutar?

Det säger Magnus Karlsson på Ericssons enhet för affärsutveckling och innovation. Han kallar sig numera för innovationsledare och är en av initiativtagarna till den nya yrkesföreningen.

Eftersom innovationsarbetet  är så centralt för många företag – inte minst Ericsson – anser Magnus Karlsson att det är hög tid att etablera och utveckla yrkesrollen.

– När kvalitet kom i fokus på 1970-talet fick vi kvalitetsledare. Projektledare är en annan grupp som i  dag är en egen yrkeskår.

I förra veckan  samlades ett 50-tal intresserade från en rad företag på forskningsinstitutet Innventia i Stockholm för ett första möte. En viktig fråga är vad en innovationsledare egentligen gör.

– Att göra rollen mindre luddig är en av de saker vi ska jobba med, säger Bengt Järrehult, innovationsexpert på SCA och adjungerad professor på området.

Han tycker att det är viktigt att inte förväxla innovation med forskningen och utvecklingen.

– FoU blir mer och mer en funktion som stöttar den existerande affärens behov av förnyelse. Men innovation handlar också om det helt nya. Ofta blir det ifrågasatt eftersom det stör den gamla ordningen.

Därför blir det än viktigare med en tydlig rollfördelning och att arbetet baseras på kunskap om hur man innoverar.

– Det finns jättemånga undersökningar på detta. Vi vet mer än vad som de facto görs, säger Bengt Järrehult.

Innovationsledare  behövs också utanför industrin. Olof Hillborg, en annan av föreningens grundare, leder innovationsarbetet på Stockholms läns landsting.

– Det här är något nytt för sjukvården. En viktig uppgift för mig är att förändra kulturen och få alla att se potential till förbättringar.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer