Yoghurt rena magsårsvaccinet

2009-03-26 10:24  

Yoghurt som vaccin mot magsår. Låter som hokus-pokus men japanska forskare har testat en ny typ av livsmedlet som motverkar magsårsbakterien.

Magsår orsakas av bakterien Helicobacter Pylori, den enda kända organsim som trivs i magsäckens sura miljö. Behandlingen sker med antibiotika men i många länder har människor inte råd eller tillgång till medicinen.

Med den tanken i bakhuvudet ville de japanska forskarna få fram ett billigt alternativ, som både förebygger och behandlar sjukdomen.

Forskarna använde sig av kunskapen att magsårsbakterien skyddar sig mot den starka syran i magsäcken genom att producera ett enzym, ureas. Enzymet skapar en buffert som skyddar mot magsyran.

Efter att ha injicerat enzymet urea i kycklingar producerade dessa antikroppar mot enzymet. Yoghurt preparerades med antikropparna och under fyra veckor fick ett drygt fyrtiotal försökspersoner testa yoghurten. Hälften fick en yoghurt utan antikroppar och dessa fick inte samma positiva resultat som personerna som behandlades med antikroppar.

Enligt de japanska forskarna visar behandlingen att den nya typen av yoghurt fungerar som ett vaccin mot Helicobacter Pyroli, enligt Läkemedelsvärlden.

Människor i Japan, Korea och Taiwan har redan möjlighet att få tag i den nya yoghurten.

Marie Feuk

Mer om: Magsår Vaccin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer