Wifi-vågor driver elektronik

2013-11-11 13:20  

Spillenergin i elektromagnetiska vågor från satelliter eller wifi-nät kan fångas upp och driva elektronik. Det går till och med att utnyttja ljudvågor.

En billig antennkonstruktion fångar upp förbipasserande vågor från olika källor, och omvandlar den till en likströmskälla som kan ladda ett litet batteri eller driva elektronik. Den bedriften har forskare från Pratt School of Engineering vid Duke University i Durham i östra USA lyckats med.

Dessutom med verkningsgraden 37 procent. Det framgår av ett pressmeddelande från universitetet.

Bakom tekniken ligger användning av så kallade metamaterial – syntetiska material med egenskaper som inte återfinns i naturligt förekommande material, oftast genom användning av speciella mönster i materialets uppbyggnad.

Forskarna placerar flera element av metamaterial bredvid varandra och kan stämma av antennkonstruktionen för olika frekvenser, till exempel från satellit- eller wifi-signaler.

En möjlighet är enligt forskarna att låta små sensorer ta upp energi från en viss satellit som passerar vid kända tidpunkter, så att sensorerna därmed kan användas utan inbyggd strömkälla.

De uppger också att tekniken skulle kunna byggas in i en mobiltelefon.

– Det fina med konstruktionen är att de grundläggande byggstenarna är självständiga och kan fogas till varandra. Man kan helt enkelt lägga till flera block för att öka den återvunna effekten, säger Steven Cummer, professor i ellära och datavetenskap, som lett forskningsarbetet.

Och tekniken inskränker sig inte bara till radiovågor.

– Det går att använda metoden för en mängd olika frekvenser och för olika typer av energi, inklusive vibrationer och ljudenergi. Hittills har mycket forskning kring metamaterial varit teoretisk. Vi visar att man med lite arbete kan använda den här typen av material för konsumentprodukter, säger forskarstudenten Alexander Katko.

Forskningsresultaten publiceras i Applied Physics Letters.

Mats Lewan

Mer om: Wifi Elektronik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer