WHO: Positiva försök med ny ebolamedicin

2019-08-13 09:35  
Foto: Jerome Delay/AP/TT

Forskare knutna till WHO har kommit ett steg närmare att hitta de första effektiva behandlingsmetoderna mot ebola.

Två mediciner som har testats på ebolasmittade patienter minskade dödligheten i sjukdomen med upp till 90 procent.

Ett försöksprogram under världshälsoorganisationen WHO:s ledning har hittat de hittills mest verksamma medicinerna mot ebola.

– Nyheterna i dag är fantastiska. Det ger oss ett nytt verktyg i kampen mot ebola, men stoppar inte epidemin, säger Mike Ryan, chef för WHO:s nödprogram.

Läs mer: Svalgcancer dödar 100 om året – forskare oroas över snabb ökning

Två av de mediciner som sedan november 2018 testats på ebolasmittade patienter i Kongo-Kinshasa minskade dödligheten i den tidigare obotliga sjukdomen kraftigt. De visade klart förbättrade resultat hos patienterna i försöksstudien, där även två andra mediciner prövades.

Nio av tio

29 respektive 34 procent av patienterna som fick medicinerna REGN-EB3 och mAb114 överlevde. Bland de patienter som kom till klinikerna med låga virusnivåer i blodet överlevde nio av tio patienter som fick en av de två medicinerna.

Läs mer: Ny behandling ska hjälpa barn med blodcancer

– Det här betyder att vi nu ser ut att ha två behandlingsmetoder mot en sjukdom som vi för inte så länge sedan inte hade någon hjälp mot alls, säger Anthony Fauci, chef för amerikanska forskningsinstitutet NIAID, som lett försöket.

Till alla smittade

"Ju mer vi lär oss om dessa två behandlingar, desto närmare kommer vi till att förvandla ebola från att vara en förskräcklig smitta till en som går att förebygga och bota. Vi kommer aldrig utrota ebola men vi bör kunna hindra dessa utbrott från att bli stora nationella och regionala epidemier", säger Jeremy Farrar, chef för brittiska hjälporganisationen The Wellcome Trust, i ett uttalande.

Medicinerna ska nu ges till alla smittade i Kongo-Kinshasa. Över 1|800 personer har hittills avlidit i det pågående ebolautbrottet.

Mer om: Ebola Medicin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer