Innovation

WHO: Heta drycker möjlig cancerkälla

Foto: Pixabay

Temperaturen ser ut att vara en riskfaktor.

Världshälsoorganisationen (WHO) varnar för att heta drycker förmodligen ökar risken för cancer i matstrupen. FN-organets internationella cancerforskningsinstitut (IARC) drar gränsen vid drycker som är varmare än 65 grader Celsius. IARC gör den försiktiga bedömningen efter en sammanställning av mer än 1|000 vetenskapliga studier.

Resultat från studier i tedrickande länder som Kina, Iran, Turkiet, och i Sydamerika där många dricker den koffeinstinna drycken mate, visar att risken att utveckla cancer ökar ju varmare en dryck intas.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här