Wattvåg väger kilogrammet

2010-10-28 07:44  

En wattvåg är ett alternativ till kilogramprototypen i Paris.

Kilogrammet är fortfarande en nagel I ögat på fysikens puritaner. Att behöva rätta sig efter en metallklump i en syltburk i Paris känns inte riktigt bra, när allt annat i världen kan mätas med grundläggande fysikaliska konstanter. Massa är den enda storhet vars enhet bestäms av en prototyp.

Genom åren har det förekommit många förslag till att ersätta kilogramprototypen. Det senaste, och mest troliga, är att använda Plancks konstant för att mäta massa. Det tror i alla fall de amerikanska forskare som letar efter ett snyggare sätt att hålla vikten.

Richard Steiner vid Nist, den myndighet som håller koll på enheterna i USA, använder en ”wattvåg” för att mäta massa. Med hans experimentuppställning, och med lite fingrande på räknedosan, går det att räkna ut massan med en noggrannhet av en på 36 miljarder. Det är bättre än vad dagens franska kiloklump klarar.

Wattvågen består av en elektrisk spole som är fritt upphängd i ett konstant magnetfält. I spolen hänger en motvikt som dras nedåt med en viss kraft av gravitationen. Gravitationskraften motverkas exakt av den elektromagnetiska kraften när en viss ström flyter genom spolen. Den åtgångna eleffekten, som går att koppla till Planks konstant, är ett exakt mått på massan.

- Om fem år kommer vi att ha en ny definition av kilogrammet, tror Richard Steiner.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer