Wallenbergarna satsar 30 miljoner på lysdioder

2011-04-28 13:03  

Familjen Wallenberg går in som delägare i Lundabolaget Glo som utvecklar lysdioder med nanoteknik.

Utvecklingsföretaget Glo i Lund har fått familjen Wallenberg som ny delägare. FAM, Foundation Asset Management, som förvaltar Wallenbergsstiftelsens pengar, gör en investering på cirka 30 miljoner kronor. Det erfar nyhetstjänsten Rapidus, som tagit del av ett styrelseprotokoll från i mars. Varken Glo eller FAM vill uttala sig om satsningen. 

– Vi är mitt inne i investeringsprocessen och jag kan inte kommentera det närmare nu, säger FAM:s vd Lars Wedenborn till Rapidus .

Glo grundades år 2005 kring en teknik som utvecklats vid Nanometerkonsortiet i Lund. Den går ut på att noggrant styra hur nanotrådar växer på kiselskivor för att tillverka energisnåla lysdioder till en låg kostnad. Företaget har en första pilotfabrik i Danmark, en andra i Silicon Valley. Nästa år ska en första produkt lanseras om allt går enligt planerna.

Sedan tidigare har Glo tagit in mer än 300 miljoner kronor i riskkapital. Bland huvudägarna finns Teknoinvest, Provider Venture Partners och Hafslund Venture.

Glo, som har cirka 30 anställda, finns med på Ny Tekniks lista över Sveriges 33 hetaste teknikbolag.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer