Vuxna stamceller kan inte laga trasiga hjärtan

2004-05-04 23:00  

Det finns inga bevis för att trasiga hjärtan kan repareras med vuxna stamceller – däremot har flera patienter drabbats av allvarliga komplikationer av sådana transplantationer. Det säger stamcellsforskaren Sten Eirik Jacobsen. Han tycker att forskarna bakom sådana försök borde överväga att avsluta dem.

- Tron på att vuxna stamceller kan göra samma sak som embryonala stamceller är över, hävdar professor Sten Eirik Jacobsen. Han förestår Stamcellscentrum vid Lunds universitet och har undersökt frågan för Vetenskapsrådets räkning.

Han och hans kolleger upprepade ett uppmärksammat amerikanskt experiment: att transplantera blodbildande vuxenstamceller i hjärtskadade möss. I USA utvecklades stamcellerna till hjärtceller, som skulle kunna bygga upp hjärtat. Men Jacobsens experiment varade längre och några spår av hjärtmuskelceller kunde man inte hitta.

Därmed avråder Sten Eirik Jacobsen från fortsatta kliniska försök. En bidragande orsak till detta är också uppgifterna om allvarliga biverkningar av sådana här försök.

- Den lärdom vi drar är att vi får backa ytterligare tillbaka till laboratoriebänken, säger Göran Dellgren, överläkare på thoraxkirurgen, Huddinge universitetssjukhus, utanför Stockholm.

För två år sedan stoppades hans planerade kliniska försök med vuxna stamceller på hjärtpatienter av sjukhusets medicinsk-etiska kommitté.

- Då var väl alla lite naivt optimistiska, jag också. I dag jobbar vi i stället vidare med studier på mus och råtta, säger han.

I Göteborg däremot har forskarna fått etiskt tillstånd för liknande kliniska försök. Just nu håller de på att välja ut de 20 hjärtsjuka patienter som ska ingå i försöken.

Sten Eiriks Jacobsens forskningsresultat gör att undersökningen inte är lika självklar längre.

- Vi får diskutera hur vi ska gå vidare, säger Anders Lindahl, professor i klinisk kemi, Göteborg.

Blir det stopp för all forskning på vuxna stamceller nu?

- Nej, vuxna stamceller ska inte dömas ut. Men nu har vi fått klargjort att vuxna stamceller inte kan ersätta embryonala stamceller i alla lägen. Det var otroligt viktigt för oss att ta reda på detta, säger Karin Forsberg-Nilsson, biträdande huvudsekreterare för ämnesområdet medicin vid vetenskapsrådet.

Kerstin Österberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer