Vrakätande bakterie rensar botten

2011-05-30 10:08  

Under det gångna året upptäcktes tusen nya arter av liv på Jorden. En av dem är en stålätande bakterie, Halomonas titanicae. Bakterien har fått sitt namn efter att den avslöjats med att äta upp passagerarfartyget Titanic, som sjönk i Atlanten 1912.

Det var forskare från kanadensiska Dalhousie-universitetet  och universitet i spanska Sevilla som upptäckte den lille båtätaren under förra året. Bakterien fäster på stålytan och lämnar efter sig små upphöjda bulor av rost.

Forskarna tror att man kan ha nytta av den stålätande bakterien för att bli av med havererade fartyg och oljeriggar som ligger och skräpar på havsbotten.

Halomonas titanicae finns med på topp-tiolistan över nyupptäckta arter under 2010. Listan presenterades den 23 maj på Carl von Linnés 304-årsdag, tillsammans med nio andra märkliga skapelser. Däribland annat en spindel på Madagaskar som spinner jättenät av trådar som är dubbelt så starka som vanliga spindeltrådar.

I naturen finns ytterligare tio miljoner arter som bara väntar på att upptäckas. Det är fem gånger fler än de som redan är upptäckta.

Anders Wallerius

Mer om: Bakterie Titanic

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer