”Vit dvärg” med mystiska ringar hittad

2019-02-20 07:17  
En illustration av dvärgstjärnan LSPM J0207+3331. Foto: Nasas Goddard Space Flight Center/Scott Wiessinger

En frivilligforskare i Tyskland har hittat den kallaste och äldsta vita dvärgstjärna som människan hittills skådat, rapporterar Nasa. Konstigt nog är den omgiven av ringar.

Normalt sett förintas planeter och annat runt stjärnan då den i en tidigare fas sväller till en röd jätte. Och om rymdbråte sedan närmar sig ska det dras ner mot stjärnans svalnande yta. Så hur denna kan ha stora ringar runt sig är oklart.

– Denna vita dvärg är så gammal att vadhelst det är för process som matar in material i ringarna måste sträcka sig över miljarder år, säger astronomen John Debes vid rymdinstitutet STSCI enligt USA:s rymdmyndighet Nasa.

– De flesta modeller som forskare har tagit fram för att förklara ringar runt vita dvärgar fungerar bara upp till ungefär 100 miljoner år, så denna stjärna utmanar verkligen våra antaganden om hur planetsystem utvecklas.

Läs mer: Satelliter ska bilda enorma reklamskyltar i rymden

En vit dvärg är resterna av en slocknad stjärna, och kan alltså ge ledtrådar till vårt eget solsystems avlägsna framtid.

Kallas LSPM J0207+3331

Detta exemplar kallas LSPM J0207+3331, och upptäcktes av Melina Thévenot i Tyskland, en av 150.000 frivilliga världen över som går igenom rymddata. När de hittar något intressant hör de av sig till Nasas projekt "Backyard Worlds: Planet 9", som i det här fallet gjorde uppföljande observationer via WM Keck-observatoriet på Hawaii.

– Det är verkligen motiverande - att forskarna vänder sina teleskop för att titta på världar som man har upptäckt, säger Melina Thévenot enligt Nasa.

”De är hejdlösa”

Återstår för experterna att fundera ut varför LSPM J0207+3331 utmärker sig jämfört med alla andra vita dvärgar.

Marc Kuchner på Nasa säger till rymdmyndighetens webbplats att frivilligforskarna har en tendens att ställa till det, på ett angenämt sätt, med sina oväntade upptäckter.

– Vi skapade "Backyard Worlds: Planet 9" i första hand för att leta efter bruna dvärgar och nya planeter.

– Men att arbeta med medborgarforskare leder alltid till överraskningar. De är hejdlösa.

Mer om: Rymden Planet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer