Virtuell coach ger bättre jobbintervju

2013-06-19 07:00  
Avataren gör jobbintervjun. Foto: MIT Media Lab

En avatar som gör jobbintervjuer, och en programvara som analyserar beteendet hos de intervjuade. Det har visat sig vara en bra hjälp för arbetssökande.

Programvaran Mach – My Automated Conversation Coach – genomför en fingerad jobbintervju där det är en avatar på skärmen i en vanlig dator som intervjuar.

Samtidigt registreras ansiktsuttryck, röst, gester och beteende hos den intervjuade av datorns kamera och mikrofon, och analyseras av programvaran som sedan kan ge feedback.

Forskarstudenten M Ehsan Hoque vid MIT Media Lab har lett utvecklingen av programvaran och också visat att den ger effektiv hjälp. Det rapporterar MIT News.

En grupp studenter fick genomgå fingerade jobbintervjuer med mänskliga karriärrådgivare. Utan att rådgivarna visste det fick deltagarna sedan olika former av hjälp.

Några fick titta på videofilmer med tips och råd för jobbintervjuer. En annan grupp fick träna på intervjusituationen med programvaran Mach, utan annan återkoppling än en videoinspelning av sig själva.

En tredje grupp fick träna med Mach, men fick också ta del av programvarans analys av hur mycket de log, hade ögonkontakt, varierade sin röst, hur de gestikulerade, betonade olika ord, förlorade uppmärksamheten, och hur ofta de använde småord som hmm, eh, typ och liksom.

När deltagarna sedan blev utvärderade igen av mänskliga karriärrådgivare fick den tredje gruppen en signifikant förbättrad bedömning, medan de andra två gruppernas beteende inte hade förändrats i signifikant utsträckning.

M Ehsan Hoque har en teori om på hur det kommer sig att en programvara effektivt kan hjälpa människor med mänskliga kontakter.

– Det är lättare att berätta den brutala sanningen genom programvaran, eftersom den är objektiv, säger han till MIT News.

Mach är avsedd att användas inte bara när det gäller hjälp med jobbintervjuer, utan för träning på alla möjliga sociala situationer, allt ifrån att tala inför en grupp, till första dejten med någon. Dessutom skulle den kunna användas för språkundervisning.

Omkring 15 miljoner amerikaner lider av någon sorts social fobi, enligt USA:s National Institute of Mental Health, skriver MIT News.

Här är en video med Mach:

<iframe width="468" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/krdwB8bfXLQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer