Innovation

Vinsten en riktig stämningshöjare

Torbjörn Sandström vann Stora Teknikpriset i fjol. Han belönades för sina många innovationer bakom Micronics världsunika laserritare.

Publicerad

- På det personliga planet har Stora Teknikpriset betytt att folk kommit fram och gratulerat. Sedan tror jag att priset fungerat som en väldig stämningshöjare för vår utvecklingsavdelning. Nästan alla var med vid prisutdelningen och jag tror att de kände sig väldigt delaktiga och sedda, säger han.

Torbjörn Sandström har utvecklat ett stort antal av Täbyföretaget Micronics patent. Juryn till Stora Teknikpriset lyfte särskilt fram ett chip med en miljon vippbara mikrospeglar som styr laserljuset på nanometern när. Chippet gör det möjligt att dirigera laserritare med extrem noggrannhet. Tekniken används för att tillverka fotomasker, som i sin tur används för att massproducera platta skärmar och halvledarkretsar.

År 2006 kammade Lars Liljeryd, grundare till Coding Technologies, hem priset för sitt nyskapande sätt att komprimera ljud. Företaget köptes i höstas av audioföretaget Dolby för 1,6 miljarder kronor.

Det allra första Stora Teknik-priset delades ut 2005 till Lars Tegnelius på Scania. Han belönades för att ha utvecklat en dieselmotor för tunga lastbilar som klarar stränga avgaskrav utan tillsatser i bränslet.