Vill göra kvävereningen cirkulär – får miljoner

2019-08-28 12:30  
Flygfoto av algblomning vid Utholmen utanför Gotland. Foto: André Maslennikov/TT

Kvävet från avloppsvattnet kan bli gödsel till jordbruket. Nu får Ragn-Sells innovationsbolag 19 miljoner kronor för att utveckla metoden.

Övergödning orsakas av alltför höga utsläpp av näringsämnen, till exempel kväve, i mark eller vatten. En av utsläppskällorna är reningsverk. Övergödning leder till algblomning och döda havsbottnar och att förhindra den är ett av Sveriges 15 miljömål.

I de metoder som används för att reducera kvävet i reningsverken idag får bakterier göra jobbet. Nackdelen är att kvävet då återgår till luften. Dessutom bildas lustgas som är en potent växthusgas.

Återvinningsföretaget Ragn-Sells har genom sitt innovationsbolag Easy Mining tagit fram och patenterat en metod som gör det möjligt att ta till vara på kvävet i avloppsvatten med höga koncentrationer, exempelvis rejektvatten som uppstår när avloppsslam avvattnas.

Adsoprtionsmedel tillsätts

Genom att tillsätta ett så kallat adsorptionsmedel fälls kristaller ut. Kvävet kan sedan utvinnas ur kristallerna och användas i jordbruket som gödsel. Adsorptionsmedlet tas tillvara och kan användas på nytt i reningsverket.

Easy Mining har nu beviljats 19 miljoner kronor från EU:s Life-program för att utveckla metoden. Målet är att först bygga pilotanläggningar och att efter tre år kommersialisera tekniken.

”Glädjande att EU vill satsa”

– Det är glädjande att EU vill satsa på innovation och bidra till att kvävereningen i Sverige och Europa blir cirkulär. Easy Minings teknik tar vara på det kväve vi redan har producerat, samtidigt som den bidrar till att minska övergödningen av haven, säger Anna Lundbom, ansvarig för ansökan hos Ragn-Sells, i ett uttalande.

Projektet är ett samarbete mellan Easy Mining, danska Biofos, Lantmännen och Ragn-Sells.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer