Vi firar 50 år av Ny Teknik!

2017-10-26 15:30  

Året var 1967. 3 september gick Sverige från vänster- till högertrafik. Omsvängningen var en enorm framgång – precis som starten av Ny Teknik månaden efter. Här är några händelser vi minns.

1967: Tage Erlander om Ny Tekniks viktiga roll

”Nyligen hade jag glädjen att övervara Pugwash-konferensen”, inleder statsminister Tage Erlander en text i Ny Tekniks allra första nummer 26 oktober 1967.

Tage Erlander fortsätter att berätta om forskningens samlade kunskap som blir allt större. I detta ligger något av vår tids stora dilemma, enligt statsministern, för samtidigt får allmänhet och politiker allt svårare att överblicka samtidens skeende.

”Det är min förhoppning att denna tidskrift skall utformas så att den medverkar till att bryta ner de barriärer av komplicerad och svårforcerad terminologi som gör det svårt för människor utan omfattande kunskaper att ta del av teknikens rön.”

3 händelser 1967

 • Sverige går över till högertrafik.
 • Kaknästornet invigs.
 • Sexdagarskriget utkämpas mellan Israel och tre grannstater.

1977: Hela bostadsområdet rasade

30 november 1977 drabbade ett jordskred bostadsområdet Tuve på Hisingen i Göteborg. Raset krävde nio dödsoffer, 62 människor skadades och 436 hemlösa.

En stor yta regnmättad lerjord under ett villaområde som kom i rörelse och kanade längs en sluttande berggrund. 300 000 kvadratmeter mark förflyttades och 67 hus raserades.

Orsaken var ett intensivt regnande under hösten som skapat ett extremt högt vattentryck i marken och därigenom försämrat stabiliteten. Och när man byggde ett nytt bostadsområde förändrades grundvattenförhållandena, vilket gjorde att leran började röra sig.

"Ge SGI (Statens Geologisk Institut) mera pengar", var rubriken på Ny Tekniks ledare.

3 händelser år 1977

 • Rymdsonden Voyager 2 skickas upp i rymden.
 • Elvis Presley dör.
 • 140 tunnor med giftigt avfall grävs upp hos BT Kemi i Teckomatorp.

1987: Ubåt blir stirlingmotorns genombrott

Den svenskutvecklade stirlingmotorn ser ut att gå mot sitt stora genombrott efter 20 års utvecklingsarbete och en kostnad av 500 miljoner kronor.

Ny Teknik skriver stort om hur de första motorerna monteras i en svensk ubåt vid Kockums i Malmö. Med stirlingmotorn laddas batterierna och motorns aktionstid under vattnet förlängs med flera veckor.

Det är framför allt stirlingmotorns låga ljudnivå och vibrationsfria gång som gjort den intressant för ubåtar.

3 händelser år 1987

 • Hans Holmér fråntas uppgiften som spaningsledare i jakten på Olof Palmes mördare.
 • Sveriges Radio avslöjar att Bofors har använt mutor i Indien.
 • Tunneln under Engelska kanalen börjar byggas.

1997: Skandalen vid Hallandsåsen

Tunnelbygget genom Hallandsåsen blev en stor miljöskandal. Tätningsmassan Rhoca-Gil, som använts för att stoppa grundvattnet, läckte ut gift, bland annat i Vadbäcken.

Den 7 oktober stoppades allt arbete med tågtunneln genom Hallandsåsen och en kommission tillsattes för att undersöka om miljöbrott, brott mot vattenlagen och arbetsmiljöbrott förekommit.

”Banverket struntade i varningarna”, var rubriken på Ny Tekniks förstasida 16 oktober.

Banverkets egen utredning hade nämligen visat att det var hopplöst att dra tunneln genom Hallandsåsen just där berget vittrat till lera och vattenmassor skulle flöda. Experterna föreslog en annan dragning, vid E6, men markinlösen var i full gång och projektet skenade.

3 händelser år 1997

 • Bland annat finansminister Erik Åsbrink oroar sig för att datakaos ska utbryta 2000. En handlingsplan för ”Millenniebuggen” upprättas.
 • Världens första klonade får, Dolly, visas upp av skotska forskare.
 • Höga kusten-bron invigs och blir Sveriges längsta hängbro.

2007: Ericsson ökar forskningen

För första gången på mycket länge ska Ericsson öka antalet forskare. FoU-chefen Håkan Eriksson talar om en fördubbling kommande åren.

– Vi räknar med en dramatisk ökning av antalet forskare i Sverige redan i år, säger Håkan Eriksson.

Bolaget har råd och vill passa på att rycka ifrån konkurrenterna.

Forskarna ska framför allt fokusera på tre områden: ip-baserade lösningar för sammansmältning av de fasta och mobila näten, multimedia och nästa generations mobila nät.

3 händelser år 2007

 • EU växer österut då Bulgarien och Rumänien blir medlemmar.
 • Nordkorea går efter förhandlingar med bland annat USA och Kina med på att skrota sitt atomprogram.
 • Rymdsonden Messenger flyger förbi planeten Venus för andra gången.

Fredrik Karlsson

Mer om: Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer