Innovation

Vetenskapsmän får konkurrens av robotar

Den hembyggda robot Adam är ett stort plåtskåp med en smart dator som kan utföra biologiska experiment, och komma fram till DNA-koden för olika enzymer i jäst.
Kaotisk pendel.

Snart blir forskarna överflödiga. Robotar och matematiska algoritmer tar över vetenskapsmännens utforskande av världen. I senaste numret av Science beskrivs två sådana sätt att upptäcka och bringa ordning i fysikens lagar.

Publicerad

Amerikanska forskare har utvecklat en matematisk metod som automatiskt hittar och formulerar fysiska rörelselagar ur mätdata. De har bland annat testat sin metod på en kaotisk dubbelpendel, ungefär som sådana oförutsebart rörliga leksaker för skrivbordet. Utan att i förväg känna till vare sig fysik, kinematik eller geometri lyckades forskarnas algoritm komma fram till de rörelselagar som Newton så snillrikt kom på för drygt tre hundra år sedan.

Svårigheten är att hitta meningsfulla korrelationer i mätdata, och bortse från ovidkommande händelser som inte har ett dugg med saken att göra. Och den synbart enkla förklaringen kan dölja ett mer dolt sammanhang. Forskarna har löst det genom att låta sin algoritm förutspå mätdata för enskilda delar av systemet, och sedan jämföra med faktiska mätningar. På så sätt kan felaktiga tolkningar sorteras bort, och kvar återstår den grundläggande fysikens lagar.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här