Vem sög Jurassicmyggan blod från?

2013-10-26 07:00  

Hon har redan hittat blod i ”Jurassicmyggan”. Nu vill forskaren Sandra Siljeström ta reda på vilket djur det var myggan mumsade på för 46 miljoner år sedan.

Myggan har ätit på något djur, och efter måltiden har den med magen full av blod troligtvis drunknat i en sjö i Montana i USA och täckts av sediment som stelnat.

Skiffret hamnade efter många år hos Smithsonian Museum i Washington DC. Paleontologen Dale Greenwalt knackade sönder det och fann myggan gömd däri, fint bevarad.

Sandra Siljeström, forskare på SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, har doktorerat vid Stockholms universitet och är expert på hur organiskt material i geologiska prover kan undersökas med hjälp av mass­spektroskopi.

Under en forskningsvistelse i USA fick hon hjälpa Dale Greenwalt att analysera myggan. Att bakdelen innehöll järn hade man redan sett. Nu ville man veta om det verkligen var blod den hade i magen.

Sandra fann att myggans bakdel innehöll molekylen för den del av hemoglobinet som fångar upp syre i blodet, och som finns hos människor och många djur. Det är första gången man hittar ett konkret bevis för att myggor sög blod för så länge sedan.

Men vilket djur hade myggan sugit blod från? I filmen Jurassic Park klonar forskare fram dinosaurier efter att ha hittat dna en blodsdroppe i en mygga. Sandra Siljeström tror inte att blodet i myggan från Montana har något dna kvar i sig. Det har sannolikt brutits ned.

Och dinosaurierna dog för omkring 65 miljoner år sedan. Så det rör sig inte om skräcködleblod. På Smithsonian-museet gissar man på en fågel. Sandra vill nu gå vidare och undersöka andra molekyler som finns i blodet.

– Det vore spännande att reda på vad mer man kan hitta i provet, säger hon.

Om man inte ska krossa den lilla tjejmyggan, för det är ju bara honor som äter blod, finns det bara en väg att gå. Att hitta molekyler som finns i olika organismers blod, och sedan försöka matcha dem med molekylerna från blodet som myggan sugit i sig. Då kan vi kanske få svar på frågan vem myggan mumsade på.

Mer om: Forskning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer