Växt-dna polisens nya vapen

2010-08-31 23:00  

Osynlig dna-märkning ska hjälpa polisen att knyta brottslingar till grova rån. Nu startar tester i Stockholm.

I den första testfasen utrustar säkerhetsföretagets Loomis flera hundra värdetransportväskor med det nya skyddet. Vid ett rån sprider en sprängampull inte bara färg utan även en osynlig vätska, som är unik för varje pengaväska.

- Det gör att man med 100 procents säkerhet kan koppla en sedel eller en misstänkt person till ett visst rån. För oss innebär det större möjligheter att klara upp grova brott, säger Anders Burén, chef på spaningsroteln inom länskriminalen i Stockholm.

Vätskan, som kallas smart-dna, innehåller dna från växtplantor. Varje planta har en unik dna-sekvens, och på så vis får varje väska sin egen spårbara kod. 

Märkningen varken syns eller luktar. Men när polisen lyser med en uv-lampa på en misstänkt gärningsman eller ett föremål så syns en fluorescerande klarblå färg om de har dna-vätskan på sig. Att försöka tvätta bort spåren lönar sig inte, inte ens med starka lösningsmedel.

- Dna:t tränger in i hud och i fibrer. I kläder och sedlar sitter det kvar i all evighet, men från huden försvinner spåren efter fyra veckor eftersom man ömsar skinn, säger Leif Svensson vd på Safe Solution.

Han är svensk representant för dna-vätskan som utvecklats av det amerikanska företaget Adnas. Tekniken används sedan några år tillbaka i bland annat Storbritannien, där de kriminella inte verkar ha lyckats överlista märkningen hittills.

- Väldigt framgångsrikt. Det har lett till flera fällande domar, och haft en stor förebyggande effekt. I vissa områden runt London har antalet inbrott och rån minskat med 30 till 40 procent, säger Leif Svensson.

Testet, som snart startar i Stockholm, ingår i ett samarbete som startade 2008 efter att flera värdetransporter utsatts för grova rån. Förutom polisen deltar bland annat de tre stora vaktbolagen, Bankföreningen och organisationen Svensk Handel i samarbetsgruppen.

- Under pilottestet i Stockholm ska vi få in rutinerna. Sedan är jag helt övertygad om att tekniken kommer att införas i hela landet, säger polisens Anders Burén.

Förutom pengaväskor vill han att smart-dna-metoden ska användas för att skydda värdetransportfordon, -depåer och bankomater.

Adnas

Adnas, Applied dna sciences, blandar unika dna-sekvenser i allt från bläck och lack till trådar och laminat. Här är några tillämpningar förutom att skydda värdetransporter:           

  • Märka stöldbegärliga föremål som lyxbilar, antikviteter och smycken.
  • I inbrottslarm som ger inkräktaren en dna-dusch.
  • Som skydd för piratkopiering av exempelvis läkemedel, elektronik och dyra viner.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer