Vattenrening med sol prisas

2008-10-21 12:25  

En enkel och billig vattenrenare som bara drivs av sol. Petra Wadströms uppfinning kan göra liten enklare för miljontals människor i utvecklingsländer. I dag tog hon emot Skapa-priset och 400 000 kronor på Tekniska mässan i Älvsjö.

- Mitt mål är att förenkla vardagen för alla de människor som inte har tillgång till rent vatten, säger, Petra Wadström.

På tisdagen fick hon stiftelsen Skapas årliga stipendium på 400 000 kronor i samband med öppnadet av tekniska mässan i Älvsjö för sin vattenrenare för utvecklingsländer som drivs bara med hjälp av solen.

Så här fungerar Petra Wadströms Solvattenteknik.

1. Det smutsiga vattnet hälls i en två delad plastbehållare som viks upp mot solen som en bok och där ena sidan är genomskinlig.

2. I ett första steg filtreras vattnet för att få bort partiklar.

3. Efter tre till fem timmar i solen har tio liter vatten renast med solens hjälp. Mikroorganismer i vattnen, som till exempel kan orsaka diarré, dödas med hjälp av uv-ljus.

4. För att få en bättre effekt av uv-ljuset har Petra Wadström uppfunnit ett sätt att först värma upp vattnet till 55 grader och sedan cirkulera det i dunken så att mikroorganismerna blir mer exponerade för uv-ljuset. När vattent är rent lyser en grön gubbe.

- Jag har lagt ner mycket jobb på indikatorn för att göra det lätt att förstå när vattnet är säkert att dricka, säger Petra Wadström.

För att göra rent vattenrenare räcker det med att lägga den 30 minuter i solen fylld med lite ris eller linser.

- Jag har verkligen försökt tänka på allt, sammanfattar Petra Wadström.

Hon har flera patent och driver utvecklingen inom sitt företag Solvatten. Produktionen är tänkt att starta inom kort i Eskilstuna och under nästa år räknar Petra Wadström med att tillverka 1000 exemplar.

Styckpriset är inte mer än 300 – 400 kronor och en vattenrenare ska hålla i fem år. Den ska i första hand säljas genom biståndsorganisationer och FN-organ. Världsbanken är med och finansierar test i Nepal och Indien.

Petra Wadström har under större delen av sitt liv varit verksam som konstnär. Idéen till solvattnerenaren fick hon för tio år sedan och de senaste fyra åren har hon ägnat åt att bygga prototyper och testa systemet, bland annat i Nepal och i Kenya.

Första, andra, tredje pris...

Stiftelsen Skapa dammsuger varje år Sverige på värdefulla innovationer. Man gör det länsvis och utser i samband med Tekniska Mässan en vinnare i vart och ett av Sveriges 21 län.

Alla får var sitt diplom och en mindre prischeck.

Av dessa 21 regionala vinnare utses sedan tre som får en betydligt större prischeck.

1. Petra Wadströmfrån Åkersberga norr om Stockholm tog hem själva Skapa-statyetten samt den största prissumman på 400 000 kronor för innovationen Solvatten - en enkel, portabel vattenreningsapparat som drivs av solenergi.

2. Aase Bodin, Henrik Bäckdahl, Pault Gatenholm, Lena Gustavsson, Bo Risberg och Karl-Richard Nilssonfick diplom och stipendium på 50 000 kronor för metoden att få fram konstgjorda blodkärl med hjälp av "dresserade" bakterier.

3.Mathias Karlssonfår diplom och stipendium på 50 000 kronor för sitt mikrovolymbaserade system att upptäcka syrebrist i vävnader.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer