Vatten försvinner i sprickor på havsbotten

2016-03-09 14:54  
Brittisk havsbottenseismometer, en av 78 som placerades på Atlantens botten utanför Spanien. Foto: Klaeschen/Geomar

Havsbotten är inte en tät bassäng, utan läcker som ett såll. Med ultraljud undersöker nu forskare hur djupt ner i jordskorpan vattnet tränger in.

Hela jorden är full av sprickor och håligheter som sträcker sig från jordskorpan ända ner till manteln. Även djupt ner i havsbottnarna finns öppningar i jordskorpan, och forskare är medvetna om växelspelet där vatten rinner ner i öppningar och kommer tillbaka upphettat som svart rök och för med sig ämnen som är viktiga för viktiga för ekosystemen på de stora djupen.

Men för att ta reda på hur djupt under havsbotten som vattnet tränger ner har forskare vid universitetet i Southhampton och Geomar Helmholz Zentrum für Ozeanforschung lagt ut 78 havsbottenseismometrar på Atlantens botten väster om Galicien i Spanien. Området är intressant för där finns spår av hur Atlanten bildades då Newfoundland skiljdes från Portugal och Spanien för 150 miljoner år sedan.

Speciella ultraljudssignaler sändes ut från det amerikanska forskningsfartyget Marcus G Langseth för att tränga ner långt under havsbotten. Ljudvågorna har senare reflekterats och uppfattats av seismometrarna.

Med den här metoden har man lyckats skapa en 3d-bild av havsbotten och strukturerna på upp till 12 km djup därunder.

Känt är att den ultrabasiska bergarten periodit, som finns i den övre delen av manteln, i kontakt med havsvatten omvandlas till serpentinit. Ljudvågorna reflekteras olika beroende på vilka bergarter de möter.

För första gången blev det med metoden möjligt att se hur djupt ner i jordskorpan och manteln som vatten trängt ner och hur stora volymer det handlar om. De verkar jämförbara med det vatten som tränger ner i sprickor mittatlantiska ryggen och bildar svart rök.

Sannolikt finns det många andra liknande sprickzoner som ännu inte är kartlagda, säger doktor Dirk Klaeschen vid Geomar. Det behövs fler undersökningar för att visa hur utbrett detta system av sprickor är i världshaven.

Undersökningen har publicerats i facktidskriften Nature Geoscience.

Håkan Abrahamson

Mer om: Geologi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer