Väst gjorde medicinska prov på östtyskar

2016-03-15 13:33  
900 kliniska tester gjordes på DDR-medborgare av västföretag åren 1961 - 1990. Foto: Wikipedia

Den kommunistiska regimen i Östtyskland DDR lät läkemedelsföretag från väst genomföra medicinska prov på östtyska medborgare.

Det visar en studie som utförts av medicinhistorikern Volker Hess, och som presenterades på tisdagen. Särskilt under 1980-talet gjordes omfattande medicintester, sammanlagt 320 stycken. Mellan åren 1961 till 1990, åren som muren delade Tyskland, genomfördes omkring 900 tester på människor.

Mestadels gjordes försöken av västtyska medicinföretag, men även företag från Schweiz, Frankrike, Storbritannien och USA deltog.

Om de personer som utsattes för testerna var medvetna om detta är oklart. Det är heller inte klarlagt om man någonstans i kedjan bröt mot gällande säkerhetsföreskrifter.

Att de omfattande proven på människor i öst skulle haft ekonomiska motiv, lågt pris, tillbakavisas i rapporten. DDR-regimen såg till att ta marknadsmässigt betalt.

Fördelarna låg i stället i hur snabbt proven kunde genomföras. Eftersom dessa var sanktionerade av de östtyska myndigheterna kunde de genomföras utan protester från intressegrupper, eller annan offentlig kritik.

Dessutom kunde västföretagen dra nytta av att den medicinska standarden i kommunistblocket var lägre än i väst.

DDRs Ministerium för statssäkerhet hade stort intresse för de kliniska studierna och följde dem noggrant. I Östberlin fanns på 1960-talet en särskild byrå för medicinska kontakter med väst, vars chef var en Stasimedarbetare. I denna byrå gjordes kontrakt upp med västföretag om de medicinska försöken.

Studien är den första större som redovisar västföretagens uppdragsforskning i det forna DDR, rapporterar nyhetsbyrån dpa.

Håkan Abrahamson

Mer om: Läkemedelstest

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer