Vass, vassare, vassast

2010-08-23 15:14  
Mäter hur vass eggen är.

Ju vassare kniv desto lättare går det att stycka ett djur. Forskare på KTH ska undersöka vad knivens skärpa betyder för styckare.

– Hypotesen är att ju vassare kniv desto mindre fysisk påverkan för individen. Desto snabbare går arbetet och bättre blir kvalitén på styckningen. Styckaren får dessutom lättare ut det mesta möjliga av köttbiten, säger Kjerstin Vogel, forskare på Skolan för teknik och hälsa på KTH i ett pressmeddelande.

I en ny studie om styckarnas arbetssituation ska forskare på KTH tillsammans med branschorganisationer och företag undersöka vad knivens skärpa betyder för såväl arbetsmiljön som för kvalitet och lönsamhet.

– Vi hoppas att studien ska hjälpa till att väcka intresset så att branschen startar en utbildning för hur styckaren slipar och tar hand om sin kniv. Vår förebild finns bland annat i Kanada där det finns sådan utbildning, säger Kjerstin Vogel.

För att mäta skärpan på knivarna som används i testerna har en speciell maskin köpts in från Nya Zeeland

I studien kommer tre olika knivar att ingå och styckarna får använda de olika knivarna under en arbetsdag. Under tiden mäts knivskärpan och styckarens hjärtfrekvens. Två av knivarna är konventionella medan den tredje använder ett så kallar halvkeramiskt stål.

Marie Alpman

Mer om: Kniv

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer