Världens minsta motor med en laddad atom

2016-04-15 16:04  
Vakuumkammaren som används för att fånga kalciumatomem. Foto: Quantum

Med hjälp av en elektriskt laddad kalciumatom har forskare i den tyska Quatumgruppen byggt världens minsta värmemotor.

Värmemotorer har varit en viktig del i vår industriella revolution. Det tyska arbetet strävar efter att miniatyrisera tekniken att förvandla termisk energi till mekanisk kraft.

Fysikforskare vid universiteten i Mainz och Erlangen-Nürnberg har värmt en enda kalciumatom med elektriskt brus och kylt den med en laserstråle. På så vis har de fått atomen att ingå i en termodynamisk cykel. Partikeln har därmed rört sig fram och tillbaka, ungefär som kolven i andra värmemotorer. Atomen kan dessutom lagra energi.

I en artikel i senaste numret av Science konstaterar forskarna att enatomsmotorn kan generera effekten 10 -22 watt och arbetar med 0,3 procent effektivitet.

Målet med forskningen är att undersöka termodynamiska kvanteffekter som kan användas bortom de accepterade gränserna för klassisk termodynamik för att framställa nya motortyper.

Håkan Abrahamson

Mer om: Kvantfysik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer