Världens minsta fackverk mindre än metamaterial

2016-02-02 14:14  
Först under mikroskopet framträder världens minsta fackverk, där balkarna har diametern 200 nm. Med hjälp av pyrolys krymptes den ursprungliga konstruktionen 80 procent. Foto: J.Bauer/KIT

Byggt av balkar som är 1 mikrometer långa och 200 nanometer i diameter, med en täthet mindre än vatten har detta fackverk i kol byggts med en styrka som överträffar höghållfasta stål.

Forskare vid Karlsruher Institut für Technologie har med hjälp av 3d-laserlitografi och polymerer som pyrolyserats i vakuumugn vid 900 grader Celsius fått fram fackverk i ett glasliknande kol där hela strukturen inte är större än 10 mikrometer.

Det är det minsta fackverk som byggts av människan. Styrkan i förhållande till tätheten överträffar också den för höghållfasta stål, endast diamant har ett högre specifikt styrkeförhållande.

Jens Bauer vid KIT påpekar att den här typen av metamaterial, i storleksordningen mikrometerskala, får helt nya mekaniska och optiska egenskaper, som exempelvis leder bort ljus, ljud och värme.

De kan användas i tillämpningar för isolering eller för stötdämpning, men även som filter i kemisk industri. Förglasat kol kan även vara intressant för telekomlösningar, liksom för tillämpningar i elektroder i batterier.

Mer om materialet i Nature Materials.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer