Världens högsta tropiska träd upptäcktes med lidar

2019-04-15 08:45  
En klättrare tog sig upp i trädet för att göra kontrollmätningar. Med hjälp av lidar kunde forskarteamet skapa en 3d-bild av trädet. Foto: South East Asia Rainforest Research Partnership/Alexander Shenkin

Med sina 100,8 meter är jätten på Borneo störst i regnskogen, och tar andraplatsen i världen efter ett träd i Kalifornien. Forskarna skapade en exakt 3d-modell av Menara, som trädet kallas, med lidar.

På Borneo, i delstaten Sabah, har världens högsta tropiska träd. Det är en gul meranti som mäter 100,8 meter. Med sin imponerande höjd hamnar jätten döpt till Menara tvåa på listan över världens högsta träd, endast slagen av en 115,92 meter högt sekvoja (Sequoia sempervirens) som växer i Redwood National Park i Kalifornien.

Ett forskarteam från Storbritannien och Malaysia/Borneo gjorde upptäckten 2018 när det inventerade regnskogen med lidar, laserradar. Systemet av laserpunkter ger en 3d-bild av omgivningen, och tekniken kan justeras för att separera ut vissa skikt av en miljö.

Läs mer: Deras vindruta blockerar laserstrålar

Sedan dess har forskarna satt upp en markbaserad laserskanner och de skickade upp en drönare med lidar. Den tog sig ovanför trädtoppen och flög runt Menara får att samla in så mycket data som möjligt. Resultat kan ni se i deras rendering. 

– Vi mäter de här träden med våra lidarinstrument som låter oss bygga 3d-modeller, och mäta dem väldigt exakt på ett sätt som annars skulle kräva att man klättrade upp i träden eller fällde dem. Så vi kan förstå mycket mer om de här trädens arkitektur – strukturen, hur vatten transporteras inom trädet. Helt enkelt det som får de här träden att fungera som de gör, säger Allie Shenkin vid Univesity of Oxford i en film gjord av de samarbetande universiteten.

Väger över 80 ton

Rekordträdets vikt beräknas vara 81,5 ton, var av fem procent utgörs av den 40 meter breda kronan. För säkerhets skull skickades dock en klättrare upp till toppen av Menara med ett måttband. Forskarna tror att det kan finnas fler jättar där ute – samtidigt ser det som osannolikt ett träd kan bli mycket högre.

– Sett till de bevis vi har samlat in kring de mekaniska begränsningar som orsakas av vinden, är det osannolikt att ett annat träd skulle kunna vara särskilt mycket högre, säger professor Yadvinder Malhi vid University of Oxford till Live Science.

Menara är dessutom världens högsta blommande växt. Även tidigare rekordhållare har kommit från samma region och är av arten mörkröd meranti (Shorea faguetiana) – en tvåhjärtbladig växtart som ingår i släktet Shorea och familjen Dipterocarpaceae.

John Edgren

Mer om: Lidar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer