Världens äldsta is ska borras upp

2016-11-14 16:19  

Nu ska världens äldsta is grävas upp i Antarktis. Forskare från bland annat Lunds universitet ska borra hela tre kilometer ner i sydpolens istäcke för att kunna blottlägga vatten som varit fruset i 1,5 miljoner år.

Genom att analysera så kallade radionuklider i proverna hoppas forskarna få svar på hur klimatet såg ut för över en miljon år sedan, till exempel förekomsten av växthusgaser. Kunskapen kan sedan användas för att göra prognoser på framtidens klimat.

”Förhoppningsvis kommer en bättre förståelse av klimatsystemet att leda till lämpliga åtgärder för att undvika stora klimatförändringar”, skriver kvartärgeologen Raimund Muscheler vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Det nya forskningsprojektet är ett samarbete mellan 14 europeiska länder och finansieras bland annat med EU-medel. Den hittills äldsta is som analyserats var 800 000 år gammal.

Mer om: Antarktis

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer