Valar ”viskar” till varandra

2017-04-27 08:25  
Knölvalshona med unge. Foto: Reinhard Dirscherl / LOOK /IBL Bildbyrå

Nyfödda knölvalar och deras mammor ”viskar” till varandra när de ska kommunicera, enligt en ny studie i vattnen utanför västra Australien.

”Viskningarna” är lågmälda ljud, bara hörbara inom en radie av 100 meter.

Detta står i stark kontrast till de kraftfulla läten som vuxna knölvalar, framför allt hannarna, ger ifrån sig under parningssäsongen. Dessa kan höras över flera kilometer.

Forskarna, som publicerar sina rön i Functional Ecology, tror att de låga ljuden är en anpassning för att undvika att de uppfattas av farliga rovdjur, framför allt späckhuggare som är kända för att attackera små valar.

Det kan också förhindra att de hörs av sexsugna knölvalshannar som kan vara relativt brutala i sin uppvaktning av honorna, vilket kan vara en nackdel för de små ungarna som behöver vara nära sina mödrar så mycket som möjligt.

Fast det finns en potentiell fara med ”viskningarna”. Buller från fartyg kan förhindra att mor och avkomma hör varandra. Då finns risken att de skiljs åt utan att kunna hitta tillbaka till varandra.

Läs mer:

Läs mer: Hur ser valarna ut på tre kilometers djup?

Mer om: Djurliv Hav

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer