Vaken, men hjärnan kanske sover

2011-04-28 10:13  
Foto: Colourbox

Om du känner dig fumlig och glömmer bort saker kan förklaringen vara att din hjärna sover trots att du är vaken.

Forskare kan ha hitta orsaken till varför vi blir fumligare och mer disträ när vi är trötta. Det kan bero på att delar av vår hjärna kopplas ifrån om vi får för lite sömn. Vi sover fast kroppen är vaken, i alla fall om vi fungerar som råttor, rapporterar TT.

Forskare har nämligen undersökt råttor och upptäckt att delar av deras hjärnor kan kopplas ifrån om de är tillräckligt trötta. Forskare har publicerat sina nya rön i tidningen Nature, rapporterar TT.

Forskare har tvingat råttor att hålla sig vakna och upptäckt att de gör allt fler misstag, som till exempel hur de hantera sin föda, ju tröttare de blir. De är aktiviteten i råttornas nervceller neuroner som granskats genom elektroder. 

I ett experiment kopplades 2 av 20 neuroner i råttornas hjärna bort. Stora delar av hjärnan fortsatte fungera och var vaken medan delar av hjärnan uppvisade tydliga tecken på att sova, genom långa perioder av stillhet. Fumligheten kommer sig av att delar av hjärnan inte är vaken, rapporterar TT.

De nya rönen har inte kunnat upptäckas med traditionell EEG, som mäter aktivitet i hjärnan. Därav har man tidigare haft uppfattningen att hjärnan inte både kan vara vaken och sova. Nu visar nya rön att hjärnan kan göra både och. Vilket leder till att vi blir fumligare och lättare glömmer bort saker. 

Jonas Karström

Mer om: Forskning Neuron

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer