Vågen som väger en enda atom

2008-10-30 12:48  

Nu går det att väga molekyler med en noggrannhet på mindre än två zeptogram, det vill säga en tusendels miljondels miljondels miljondels gram. Det innebär att en enda atom mer eller mindre ger utslag på vågen.

Det är spanska forskare som har konstruerat vågen med hjälp av ett nanometertjockt kolrör. Röret, som väger några attogram, är uppspänt mellan två pyttesmå elektroder. Normalt vibrerar det med en mycket specifik resonansfrekvens.

Men när en molekyl fastnar på röret sjunker egenfrekvensen något. Frekvensändringen kan då användas som ett mått på molekylens massa.

I rumstemperatur är upplösningen 25 zeptogram, och nära den absoluta nollpunkten (5K) är den nere på 1,4 zeptogram. Forskarna arbetar nu vidare med en våg som klarar att visa förändringar på en tusendels zeptogram, vilket motsvarar vikten av atomens kärnpartikel.

Den vågen ska användas för att mäta kemiska reaktioner hos proteiner, exempelvis då en väteatom försvinner.

Anders Wallerius

Mer om: FoU Fysik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer