Våg av falska sedlar

2016-05-13 07:00  
Nya tusenlappen med Dag Hammarskjöld Foto: Jessica Gow / TT

Gott om kopior av nya tusenlappen.

Ett stort antal falska sedlar har upptäckts och polisen varnar för att förfalskningarna kan vara mycket svåra att avslöja. Det handlar om de nya sedlar som kom i oktober förra året och som kulle vara i det närmaste omöjliga att förfalska.

Det är inte de första förfalskningarna av de nya sedlarna. Under våren har ett 20-tal förfalskningar konstaterats av polisens forensiska centrum, de flesta i valören 1 000 kronor men även ett fåtal 200-kronors sedlar, men i Malmö har bara under de senaste dagarna uppåt 200 falska sedlar hittats.

– Det bästa är om man har en riktig sedel bredvid och kan jämföra, säger Lars Förstell, Malmöpolisen, som uppmanar alla som arbetar i butik eller restaurang att undersöka sedlarna och i synnerhet om någon betalar med en 1 000-lapp.

– Det kan vara en varningsklocka i sig. Det är annars en ovanlig sedel.

En rad nya säkerhetsdetaljer introducerades på de nya sedlarna som skulle göra sedlarna säkrare och svårare att förfalska än de gamla.

– De nya sedlarna är säkra och säkrare än de gamla, men det krävs ju att den som tar sedeln i sin hand också tittar på den, säger Susanna Grufman, chef för Riksbankens kontantförsörjning.

Mer om: Sedlar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer